Това заяви от парламентарната трибуна от името на ПГ на  ДПС Лютви Местан, предаде БТА. Депутатите на Ахмед Доган избраха Народното събрание, за да направят оценка на изборите и да изразят недоволството си от "преднамерено най-лошо организираните избори за последните 20 г.", каквото е и мнението на БСП.
Българските граждани ще ви потърсят отговорност, предупреди Местан управляващите.

"Непримиримостта на ДПС към уродливостите, наблюдавани по време на президентския и местния вот, не е реакция на партия, която трябва да обяснява своите изборни резултати, защото ДПС не губи, а за пореден път печели изборите. Според резултатите това е най-успешното представяне на ДПС на местни избори", коментира още той и обясни, че партията е спечелила около 600 общински съветници, както и всеки трети кмет на кметство.

"Нямаме нужда и не искаме да бъдем възприемани като непреодолим фактор, достатъчно ни е, че сме необходимият фактор. Занапред не ще обслужим ничий комплекс да обяснява собствени резултати с ДПС, с Кочан или с нещо трето, също толкова удобно, с привкус на националистическо отрицание на ДПС като ресурс за организиране на антивот", каза още депутатът.

По повод искането на ГЕРБ за касиране на изборите в Кърджали, след като Хасан Азис от ДПС спечели още на първия тур, Местан коментира: "Питам кой пазеше бюлетините в Кърджали и кой реално е имал възможност да бръкне в торбите? Няма как да не боли и да не оспорвате тези резултати". Той добави, че е бил погребан митът за автобуси с избиратели отвън, които печелят гласове за кмета на ДПС в Кърджали.

Той попита ГЕРБ дали ще поеме отговорност за наложените чрез Изборния кодекс дискриминационни текстове, родили "мракобесния забранителен списък".
"Това не е просто нарушение, за което се носи административна отговорност, а тежко престъпление, за което следва да се понесе наказателна отговорност, както и за използването на държавата за партийни цели", добави депутатът.
Като фрапиращи нарушения от ДПС приемат също прозрачните бюлетини, смущаващо високия брой служебни протоколи, превишени правомощия на ЦИК, коригиране протоколите в столицата.

"Вотът "за" ГЕРБ все пак ДПС не може да отдаде единствено на манипулации. Този вот натоварва управляващите с голяма политическа отговорност. Въпреки всичко, ДПС не пожелава на ГЕРБ да последва съдбата на партии, печелили гръмки изборни успехи в миналото, а сега превърнали се в незначителен политически фактор", каза още заместникът на Доган.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че бъдещите опоненти на ГЕРБ са Ахмед Доган и Георги Първанов, които играли на изборите срещу Сергей Станишев.