Управляващата партия настоя за 23 октомври, ДПС - за 30-и, а социалистите искат вотът да е през ноември. След проведените консултации при президента Георги Първанов от прессекретариата му заявиха, че датата ще бъде уточнена след допълнителни разговори.

Вчера от ДПС заявиха, че според тях датата 30 октомври е подходяща, за да е след Димитровден и "хората да се приключили с кърската работа". Тази сутрин в студиото на bTV обаче Искра Фидосова от ГЕРБ заяви, че зад това предложение има скрити мотиви.
"На 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември е Курбан Байрама (тогава се очаква балотаж - бел. ред.). Тогава в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС", каза Искра Фидосова и призова да се види какво е ставало на предишните избори в "турските секции" (тези в Турция - бел. ред.).

Тези твърдения обаче ядосаха Лютви Местан, който също беше в студиото. Той ги определи като безумна теза.
"Нямате право, г-жо Фидосова, да говорите така. Прецизирайте езика си, няма турски секции. Това са противоконституционни изказвания. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на "Атака". Изглежда съюзът с "Атака" наистина замърсява и вас", каза заместникът на Ахмед Доган.

На тези реплики Фидосова се извини, че е нарекла избирателните секции турски.
"Ще се извините, разбира се, но аз ще настоявам и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се разграничи от тези изказвания", закани се обаче Лютви Местан.

Мотивите на ГЕРБ да настояват за най-ранната възможна дата - 23 октомври, е, че изборният процес ще бъде приключен преди декември и новите кметове и общински съветници ще могат спокойно да приключат финансовата година, без да се създава хаос и напрежение в общините.

Евгени Узунов от БСП пък мотивира искането на партията за най-късната дата така: "Ние предложихме 13 ноември, защото така предизборната кампания ще започне месец по-рано, когато приключва кърската работа".

Според Искра Фидосова обаче оправданието с кърската работа е измислица.
"През 2006 година Михаил Миков предлага първата възможна дата за провеждане на президентските избори – 22 октомври. Тогава мотивите са същите като тези днес – кърската работа. Явно климатът се е променил сега", коментира депутатката от ГЕРБ.