Документът беше одобрен от служебния кабинет и в него се казва, че българската армия вече само частично може да изпълнява задачите си, които произтичат от Конституцията.

Според доклада, изготвен в МО, българските въоръжени сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение на гарантирането на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО.

От правителствената пресслужба съобщиха, че освен информационен документ, той е и ангажимент на редовно избран парламент и изпълнителна власт за бъдещото осъществяване на политиките в областта на отбраната на страната.

След проведените предсрочни парламентарни избори се налага извършването на нов, задълбочен преглед на документа и неговото повторно внасяне в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание.

Преди десетина дни президентът Румен Радев нарече изтеглянето на доклада за отбраната - "абсурдно".

"Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите", заяви държавният глава.