Това се посочва в изявление на ръководството на Главното мюфтийство, след като вчера сутринта млад мъж бе бит от неизвестни лица преди сутрешната молитва в джамията „Баня башъ" в София. Той бе откаран в Института за спешна помощ „Пирогов", където след преглед е пуснат за домашно лечение.

"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", пише още в изявлението на мюфтийството, изпратено до медиите, съобщи БТА.

От там мюфтийство посочват, че след сблъсъците пред "Баня Башъ" на 20 май мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото.

"Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", се казва още в изявлението. От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".

Заради вчерашния случай започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят през нощта.
"Те трябва да "защитят това, което държавата не успява - честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", заявяват още от Главното мюфтийство, определяйки тези действия като "началото на кампания за самоопазване".