За сравнение недоверието към него през март 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров, бе 42 процента.

Според същото проучване 45 на сто от запитаните 1600 души искат Медведев да подаде оставка, а 30 на сто имат отрицателно отношение към него, предаде БТА.

"Левада център" на покойния руски социолог Юрий Левада бе обявен за "чуждестранен агент" през 2016 година. Този термин се използва за обозначаване на руски неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Опозиционерът Алексей Навални публикува миналия месец видео, в което Медведев е обвинен, че притежава редица луксозни имоти и че е натрупал богатство, каквото не би могъл да събере със заплатата си. То бе изгледано над 20 милиона пъти в социалната мрежа за споделяне на видеа "Ютюб" и допринесе за избухването на протести в Русия.

Медведев нарече твърденията политически мотивирани "небивалици" и намекна, че целта е да създадат смут преди президентските избори идната година, на които ще участва сегашният държавен глава Владимир Путин.

Ходорковски нежелан

Политическото движение на опозиционера в изгнание и бивш олигарх Михаил Ходорковски "Отворена Русия" бе обявено днес за "нежелано" от руските власти, предаде Франс прес.

Руската прокуратура обвини в комюнике организацията, че работи по "програми и проекти, целящи дискредитиране на резултатите от изборите в Русия". Нейните дейности "целят да предизвикат демонстрации и да дестабилизират политическата ситуация, което е заплаха за сигурността на държавата", се посочва в комюникето, цитирано и от БТА.

Създадено през септември 2014 г. от Ходорковски, движение "Отворена Русия" опитва да обедини проевропейските сили в страната и да създаде единна опозиция на президента Путин.

Решението да бъде обявена за "нежелана" организация е внесено в министерството на правосъдието, което ще реши дали да забрани дейността на "Отворена Русия" и на нейния филиал "Институт за Модерна Русия", ръководен от Павел Ходорковски, син на опозиционера.

"Червено копче"

Антиправителствените демонстранти в Русия вече могат да разчитат на приложение за смартфон, с което да сигнализират бързо кога и къде са били арестувани. Нововъведението е плод на труда на "Отворена Русия", на правозащитната организация "ОВД-инфо" и на руска фирма.

Приложението, наречено "Червено копче", ще даде възможност на други активисти да съдействат бързо за освобождаването на задържания, като например му изпратят адвокат, каза създателят му Александър Литреев.

То е безплатно, достъпно е за телефони с операционни системи ай Оу Ес (iOS) и Андроид и вече е свалено от около 4000 души. Системата за сигнализиране ще заработи на 29 април, когато "Отворена Русия" организира антиправителствени протести в цялата страна.