Телевизиите излъчиха кадри, на които противници на новата президентска система вървят мирно с плакати за анулиране на референдума.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на плебисцита. Според неофициалните резултати с "да" за конституционната промяна са гласували 51,4% участвалите.

Опоненти на реформите твърдят обаче, че е имало нередности и възможна измама в изборния ден. Те обръщат внимание на решението на Висшата избирателна комисия да приема неподпечатани бюлетини.

В последната седмица демонстрации имаше в Истанбул и други градове на страната като Анкара и Измир. Десетки хора бяха арестувани.

Ердоган: "Наричат ме диктатор, защото надигам глас срещу тирани"

Турският президент Ердоган заяви, че някои членове на международната общност го наричат диктатор, поради това, че надига глас срещу тирани, съобщи вчера в. "Хюриет".

"Как може някои, който не се вслушва в гласовете на милиони мюсюлмански деца, убивани в Сирия, да се смята за последовател на Пророка?", запита Ердоган на церемония по случай рождението на пророка Мохамед.

"Колко дълго тези негодници ще продължат със своята жестокост без да плащат цената за това? Как ни наричат само защото говорим срещу тях? Наричат ни диктатор. Нека го казват. Ние ще продължим да надигаме глас срещу тях. Защото нашият Пророк ни учи, че съгласието с жестокост е жестокост", продължи Ердоган.