Този проблем подчертава "Сега" на първа страница в днешния си брой.

Едва 17 самотни деца са настанени в защитена среда през 2016 година според пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците. Вчера бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци. Те са преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Действията спрямо непълнолетните чужденци са хаотични, несъгласувани и нелогични и случаят с двамата афганистански младежи от Широка лъка е точна илюстрация на случващото се в чиновническите кабинети.

Проверка на омбудсмана Мая Манолова през август показа, че настанените в центровете за бежанци тийнейджъри са изложени на риск "поради някои културни традиционни практики, които поставят децата в ситуация на риск от физическа, психическа и сексуална злоупотреба от страна на пълнолетни лица в общността".

Когато Манолова е правила проверката, непълнолетните бежанци без роднини са били само 143. Сега са над 3 пъти повече.

Неправителственият Съвет на жените бежанки в България отдавна призовава спешно да се осигури защитено пространство за непридружени малолетни и непълнолетни бежанци.

17-те изведени от лагерите деца са настанени в домове за сираци и центрове от семеен тип, съобщиха социалните. Три други деца, които са били с роднини, също са изведени от лагерите, защото били в риск. Едно от тях е малолетно и е било дадено на приемно семейство.

Миналата седмица АСП твърдеше, че 16 непридружени непълнолетни са в център за настаняване от семеен тип, кризисен център или приют, 7 - в специализирани институции, и 1 - в приемно семейство.