Преди дни премиерът Бойко Борисов допусна да подаде оставка, в случай, че бъде отменена пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Президентът пък намекна за вето на закона.

Миналата седмица Иван Божилов и Евгени Стоев от ГЕРБ внесоха поправка в закона за туризма, преди второто четене на други промени в него, с която да се върне старият режим, при който в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи. От здравната комисия категорично защитиха тоталната забрана.

Днес за предложението на Стоев за нов член 125 в Закона за туризма гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. Така отпадна предложението за частична отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места.
Трима от представителите на ГЕРБ в комисията гласуваха против предложението - Доброслав Димитров, Борис Грозданов и Недялко Славов, предаде "Дневник".
Крайното решение за проектозакона на туризма обаче ще е на парламента.

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента дойдоха над 100 души.
Пълната забрана за пушене на закрито се отразява сериозно на оборотите в заведенията и насочва българските туристи към съседни държави, обясни  икономическият министър Делян Добрев. Той посочи, че така, както на здравния министър Десислава Атанасова приоритет е здравето на нацията, така неговата грижа е насочена по-скоро към здравето на сектора, предаде Дарик.

Здравният министър отново изтъкна, че внесеното предложение за промяна в закона за туризма е противозаконно, защото е направено между двете четения.

След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска: "След шест месеца пак ще гледате този закон", предаде БГНЕС.

Два протеста се събраха междувременно пред парламента - на привържениците на пушенето в затворени помещения, но при спазване условията на разделените зали, и на противниците на вредния навик, предаде БГНЕС. Двете агитки, в източната и западната част на парламента, бяха разделени от полицейски кордон.
Сред твърдите привърженици на забраната се виждаха плакати с надписи: "Обичаме пушачите, но без дима", "Здравето на хората е по-важно от бизнеса" и др.
Противниците на забраната вдигнаха плакати "Не ни отнемайте работните места".

Вижте снимки от протестите пред парламента