Вчера, след 4-часови спорове, народните представители успяха да приемат само заглавието и член първи от закона. От ГЕРБ искаха да удължат заседанието до 16 часа, но председателстващият Павел Шопов от "Атака" попречи на това с процедурни хватки.

Днес предложението за удължаването на работния ден бе прегласувано и в крайна сметка прието със 100 гласа "за", 22  - "против" и един "въздържал се", предаде БТА.

„Прави впечатление, че вносителят не гори от ентуасиазъм по този законопроект, защото през цялата дискусия взе отношение 2 пъти, и то процедурно. Замахът да работим до 23,30 часа прави парламента за смях. Ако целите това, постигате го”, заяви депутатът от БСП Румен Петков, цитиран от "Фокус".
„Всички безумни текстове, които приемате, дадохме на Конституционния съд. Не си давате сметка, че и този ще отиде в там и ще станете за пореден път за смях, защото приемате противоконституционни текстове”, добави той.

Колежката му от левицата Мая Манолова пък заяви: "Това, което правите, е смешно. Ще ви се смеят българските граждани. Смешно е такъв закон да се приема през нощта, при положение, че няма основание. Ако планирате предсрочни избори, използвайте случая да ни уведомите. Вкарвате българския парламент в театър на абсурда, в едно действие, ръководено от г-н Велчев и г-н Анастасов”.
Тя имаше предвид освен зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председателят на НС Анастас Анастасов, който е юрист и основно защитава законопроекта.

Независимият народен представител Георги Терзийски също подкрепи изразеното от опозицията недоволство: "Превръщате Народното събрание във фарс. Чудно как Красимир Велчев иска да работи до 23,30 часа, след като не му чухме думата”.

За повече от три часа работа депутатите приеха само два члена от законопроекта. В единия от тях е записано, че той има за цел "да се защитят интересите на обществото и да се възстанови чувството на справедливост у гражданите чрез предотвратяване и ограничаване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него". За постигането на тази цел могат да се налагат ограничения на собствеността, като се съблюдава правото на защита на засегнатите лица и не се допуска риск от несправедливост, прие още мнозинството.

Комисията ще бъде с мандат от 5 години и ще бъде контролирана от Народното събрание. Председателят й ще получава заплата 85% от основното месечно възнаграждение на председателя на парламента. Няма да има допълнително материално стимулиране за членовете на комисията.

Опозицията определи целите на законопроекта като популистки и реваншисткии заяви, че законът може да е израз на политиката, но трябва да има правни цели, а не като цел да се определя чувството за справедливост. 

"Както сте строга и безкомпромисна към мен, бъдете така и към вносителите", обърна се Мая Манолова към председателя на парламента Цецка Цачева, която обаче й отвърна: "Развивате някаква особена сетивност в гръб, това е кюстендилската школа", цитира я Mediapool. 

По-късно парламентът прие още, че председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да е с висше юридическо образование и поне 12 години стаж по специалността. Първоначалното предложение беше за 8 години стаж, но по искане на ГЕРБ бе увеличено. Председателят ще се назначава от премиера, а заместникът му и двама от членовете ще се избират от НС. Един от членовете ще се назначава от президента.

Румен Петков попита, защо, след като сме парламентарна република, премиерът трябва да определя председателя на комисията. "Не се дръжте като обслужващ персонал, тази тема не е мач, не е надритване, нито белот", обърна се той към мнозинството. Мая Манолова пък изтъкна, че с номинираните от премиера, президента и от ПГ на ГЕРБ членове на комисията управляващите си осигуряват мнозинство. "Тази комисия е недосегаема, нейните членове не носят никаква отговорност, а тя има огромни правомощия", посочи тя.

По повод териториалните дирекции на комисията Манолова заяви, че комисията ще се превърне в една "стоножка, армия термити", която с пипалата си ще тормози българските граждани. Депутатката попита колко ще струва издръжката на тази администрация. От ГЕРБ отговориха, че и сегадействащата комисия, направена на базата на приет от предишните управляващи закон, има териториални звена.

Красимир Велчев се обърна към опозицията и посочи, че тя винаги е упреквала мнозинството, че не се бори достатъчно с корупцията. "Сега изведнъж казвате, че ще репресираме обикновените хора, после, че ще има политически преследвания - за кое повече ви боли, за хората или за вашите политически лидери", заяви той по повод предвиденото в закона да се преследват и нарушения в политически партии над 150 000 лв.