В разпореждането си от днес съдия Атанасов посочва, че след като се е запознал с материалите по делото и с внесеното обвинение, е преценил, че не са налице предпоставките за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, съобщиха от пресцентъра на Софийския градски съд.

Според Атанасов обвинителният акт не е пълен и се нуждае от още фактология, за да се докаже вината на Бъчварова.

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок от съобщаването му на прокуратурата, на обвиняемата и на нейния защитник.

През април прокуратурата внесе в съда обвинение срещу Бъчварова заради това, че на 13.08. 2009 г., като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс" АД, от която е произлязла значителна вреда - в размер на 1 326 671,36 лв.

Според съдия Атанасов обаче от обвинителния акт не става ясно каква е причинната връзка между сключената сделка и индивидуализираната като размер щета. Има единствено позоваване на резултати от проверка на АДФИ и на заключение на назначени агротехническа и съдебно-икономически експертизи, които са приети безкритично и изцяло.

Не е ясно и откъде прокуратурата извлича тезата си, че Бъчварова съзнателно е целяла със сделката с фирмата на Гриша Ганчев да ощети Селскостопанската академия и че е съзнавала общественоопасния характер на деянието си, пише в мотивите си съдът.

Поради всичко това Атанас Атанасов връща делото на прокуратурата с мотива, че тези неяснотии ограничават правото на защитата на депутата Бъчварова и поставят в невъзможност съдебния състав да постанови законосъобразен съдебен акт по същество.

През март главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Бъчварова, та се съгласи и срещу нея започна наказателно преследване. Наложена й беше най-леката мярка за неотклонение „Подписка“.