Пред Софийския градски съд днес започнаха пледоариите по делото срещу зам.-председателя на ГЕРБ, по което той е подсъдим за отказа му да се използват СРС срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Прокуратурата обвинява Цветанов, че, пренебрегвайки разрешенията на съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за подслушване на Тодоров.
Защитата обаче изтъкна, че това е било направено само временно, за да не се провали друго разследване, а по-късно Цветанов е разрешил СРС-та и дори Тодоров беше задържан за рекет и лежа в ареста. 

Днес държавното обвинение поиска още от съда да забрани на Цветанов да заема държавни позиции за срок три години, предаде БТА.

Заседанието продължи с пледоариите, които се проведоха при закрити врата заради приложени документи с гриф „Секретно”, които не трябва да стават обществено достояние.

Това не е тежко престъпление, каза пред журналисти прокурорът Калоян Ангелов попитан защо по това дело не се иска ефективна присъда.

Поисках 3 години лишаване от свобода, при условие, че изпълнението на наказанието да бъде отложено със срок от 5 години. Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил да е в рамките на средата”, обясни той.

Адвокатите на Цветанов очакват оправдателна присъда.

На 26 май, само ден след евроизборите, Софийски градски съд оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване в полза на Тодоров на 50 000 лева.
По него прокуратурата поиска 5 години затвор, но съдът сметна, че ексминистърът е невинен.

Адвокатът му Менко Менков прогнозира оправдателна присъда и по третото дело срещу клиента му. Освен по днешното обвинение, утре Цветанов ще застане пред Темида и за нерегламентирано подслушване в МВР.