Бившият министър на енергетиката в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев беше обвинен по делото за АЕЦ "Белене".

Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, заради която НЕК е била ощетена с над 4,5 милиона евро. Добрев допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед", след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене".

Кой е Делян Добрев

Едни го наричат "юпито на ГЕРБ", други го смятат за "Троянския кон" на РБ в управляващата доскоро партия, а за трети е просто поредният млад кариерист, който е временно на гребена на управлението и само е време да бъде издухан от върхушката около Бойко Борисов.

Последните обаче съвсем не са прави. Делян Добрев се оказа любимец на премиера в оставка и той едва ли ще се раздели скоро с него.

Добрев влиза с летящ старт в политиката и управлението. Завършилият икономика в Уеслианския университет (частен университет в гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ) младеж работи за кратко в консултантската компания KPMG в Торонто, след което изненадващо се връща в родния Хасково, където работи по европейски проекти. Оттам е избран за депутат, като в НС заема поста зам.-председател на една от най важните комисии - икономическата. Само 2 г. след това става зам.-министър на енергетиката, а после и министър в първото правителство на Борисов.

Добрев пое поста на енергиен министър след уволнението на Трайчо Трайков заради плажуването му в Катар. Тогава Добрев бе съвсем лоялен към своя министър и също заяви, че ще подаде оставка. Изненадващо обaче дни след това се съгласи да стане министър.

Като министър Добрев не говореше много и не се забърка в голeми скандали, въпреки че бе често атакуван от опозицията.

За него бе отредено мястото на енергиен министър и във второто правителство на Борисов, но изненадващо той предпочете да остане в парламента, а министър стана Теменужка Петкова. За Добрев остана поста - шеф на енергийната комисия.

Едни изтълкуваха смяната като предупредителен "урок" за младия и перспективен партиец, други го видяха като резервен вариант при евентуален провал на Теменужка Петкова, тъй като енергийният сектор е твърде тежък.

Преди месец прокуратурата поиска имунитета му на депутат, а Добрев сам се отказа от него.

Като министър Добрев твърдо защитаваше позициите на ГЕРБ и по-специално тези на премиера Бойко Борисов. Когато той говореше за някакви възможности за АЕЦ "Белене", тогава и Добрев подкрепяше проекта. Когато Борисов се отказа от централата, тогава и той беше най-яростният й противник. Факт е, че именно с неговия подпис бе спрян проектът "Белене".

Независимо от това обаче Добрев е обвинен за плащания към консултанта „Парсънс Иендси Юръп Лимитед”. Плащанията към въпросната фирма преди спиране на проекта са били около 4 млн. евро на месец.

Веднага след спирането му Добрев нарежда да се преразгледа договора с компанията и той е преподписан за 800 хил. евро на месец. Мотивите на Добрев за плащанията са, че фирмата ще участва и като консултант по съдебното дело на "Атомстройекспорт" срещу българската държава. Според Добрев фирмата ще има важно значение в делото.

Относно проекта "Южен поток" Добрев също следваше плътно премиера. Докато беше министър, за него проектът беше перспективен. Вече като депутат и шеф на енергийната комисия той рязко смени позицията си и видя негативи в проекта.

Делян Добрев бе често критикуван като министър за дадените разрешения на ВЕИ централи да продават скъп ток на НЕК. Той се оправда, че проектите са от преди той да встъпи в длъжност.

С действията си в парламента депутатът често подкрепяше инициативи на депутати от РБ, които понякога не бяха възприемани еднозначно в парламентарната група на ГЕРБ. Последно заедно с още трима депутати от ГЕРБ той подкрепи подписката за създаване на анкетна комисия за АЕЦ "Белене".

И в партията, и в правителството Делян Добрев получава пълна подкрепа спрямо повдигнатите му обвинения.

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова напълно оправда действията му. Подкрепа получи и от вицепремиера Томислав Дончев, който вярва, че е невинен.