Заглавието за трансферите в отбора на армейците се появи на челото на спортното издание на 18 януари и предизвика скандал.
Главният редактор на вестника Юлий Москов веднага се защити, че не вижда нищо расистко. "Тя ("чернилки" -б.р.) е неподходяща дума, защото е уличен жаргон, но не е обидна", обясни той и добави, че се е консултирал с юристите на изданието преди да публикува заглавието. Москов се извини на футболистите, ако са се обидили.
Според него обаче "Ивет Лалова - най-бързата бяла жена" също е расистко.

Константин Пенчев сезира главния прокурор Борис Велчев да провери случая заради данни за извършено престъпление "подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса" (чл. 162–163 от Наказателния кодекс).

"Смятам, че определението "чернилка" в цитираното заглавие има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа", аргументира се Пенчев, за когото била още по-обезпокоителна позицията на Юлий Москов.
Омбусманът обяснява, че не е срещу т.нар. уличен жаргон в българските медии, когато се употребява за експресивно насочване на вниманието на читателя (слушателя/зрителя) към определен проблем, подчертаване на авторска теза и пр.
"В случая обаче смятам, че съдържанието на определението "чернилка" не е употребено в посочения смисъл, а има за цел да обиди и внуши омраза към конкретни малцинствени и етнически групи", категоричен е Пенчев.

Той напомня, че според препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа до държавите членки понятието "реч на омразата" се разбира като термин, който обхваща "всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи към, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист, ксенофобията и антисемитизма или други форми на ненавист, основани на нетолерантност, вкл.: нетолерантност, афиширана като агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинства, преселници и хора с имигрантски произход".

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) вече започна проверка по случая.
В случай, че се установи наличие на дискриминация в заглавието на вестника, препоръчвам на комисията да задължи издателя на вестника да приеме правила за самоконтрол, недопускащи публикуване на дискриминационни материали и статии, настоява омбудсманът.

Българският хелзински комитет вече се закани да потърси отговорност заради заглавието, което според тях е абсурдно и расистко.

В информацията на "7 дни спорт" тъмнокожите футболисти са малиецът Абдулуахид Сисоко и камерунецът Стив Лео Белек. От ЦСКА обаче не им превели материала, за да се адаптират пълноценно в отбора.

Междувременно от предаването "Господари на ефира" връчиха "Златен скункс" на главния редактор Юлий Москов.