Общо 40 аварийни екипа на ЧЕЗ работят денонощно за възстановяване на захранването, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Силната буря вчера скъса проводници, събори стълбове и прекъсна електропроводи, вследствие на което над 28 000 души в общините Кнежа, Долна Митрополия, Бяла Слатина, Медковец, Борован, Враца, Мездра, Оряхово, Перник, Белене и част от столичния квартал "Ботунец" останаха без ток. В пиковия момент скоростта на вятъра е била 24 метра в секунда.

Ситуацията в град Кнежа обаче продължава да е тежка. Аварийните екипи разчистиха улиците от паднали дървета и строителни отломки след снощната ураганна буря, съобщи зам.-кметът на общината Николай Дамяновски, цитиран от БТА.
Кризисният щаб е регистрирал през днешния ден над 120 частни къщи, на които са нанесени поражения от стихията. При тях между 20 и 50 на сто от покривните конструкции са отнесени от вятъра, има счупени дограми и огради. Почти половината от покривите на средното училище, детските градини и автогарата също липсват. Дамяновски заяви, че в срок до две седмици ще опишат точно всички щети.

Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря и проливния дъжд. Само за половин час в района са се излели 50 литра на квадратен метър, а вятърът е бил със скорост над 80 километра в час.

Най-тежко е положението в село Крушовене. 21 от улиците са напълно непроходими, засипани са с 30 сантиметра кал, на много места е изнесена настилката. 70 на сто от къщите са с повредени покриви, над 180 са наводнените дворове и мазета.

Унищожени са 15 хиляди декара със слънчоглед, царевица и пшеница. Над 1000 са изкоренените плодни и декоративни дръвчета. Съсипани са зеленчукови градини, а земеделието в селото е основен поминък на хората.

Смерч, придружен от градушка, пък е преминал през врачанското село Баница, съобщи кметът на селото Любен Нинов, цитиран от БТА. Силният вятър е нанесъл щети на църквата, къщи и стопански постройки в селото.

В Община Бяла Слатина пък са пострадали обществени постройки и автомобили.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по отстраняване на последиците от бурята в засегнатите райони. В момента пожарникари и спасители работят на 15 обекта, основно в Кнежа и село Крушовене. Пожарникарите са се отзовали на 69 сигнала -  28 за пожари и 40 за други спасителни дейности.

Последна актуализация в 18.10 ч.