Това заяви генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, който след дни ще поеме ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от "Фокус".

„Чукаме на дърво – засега всички изследвания са отрицателни, нямаме нови положителни случаи. Искрено се надявам, че сме се справили успешно”, каза Войнов.

Вирусът бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в странджанското село Кости, а на 11 януари там започна хуманното унищожение на над 500 животни. В селото бе наложена тримесечна карантина.
В пет области – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна движението на животни и на стоки от животински произход пък бе ограничено.

По думите на Войнов мониторингът за болестта обаче ще продължи доста време. Ветеринарите ще продължават да изследват животните и особено дивите, които са край границата ни с Турция. Подготвени са капани за улавянето на диви прасета, за да се види какво е положението – дали вирусът все още е налице.

Всички стопани с умъртвени заради заболяването животни са обезщетени. Изплатени са около 600 000 лв., които покриват пазарните стойности на животните. Сега се търсят начини и за изплащането на компенсации и за пропуснати ползи от реализацията на продукцията. Приблизително 1000 животни бяха умъртвени в селата Кости, Резово и Граматиково в Бургаско.