Информация за съкращения в дружеството излезе още в края на миналата седмица. Преди дни собственикът на предприятието – "Булгартабак холдинг", обяви, че спира износа си за Близкия Изток от април и че са възможни съкращения на 400 работещи в столичното предприятия, оправдавайки се с медийните атаки, които довели "до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск".

Дружеството е стабилно и няма да има проблем за работещите, увери в членът на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол – Руси Статков пред БНР. Въпреки това, обаче се освобождават работници.

Преди дни стана ясно, че депутатът Делян Пеевски е продал акциите си в компанията.

Дяловете от 5% и 7% в "Булгартабак холдинг", които до миналата седмица бяха на дружества на Делян Пеевски и Едоардо Миролио, са купени от TGI MIDDLE EAST FZE, става ясно от бюлетина на Централния депозитар. Това се е случило в две сделки на 18 март за малко над 59 млн. лв. на извънборсов пазар на цена доста над текущата.

Пакетът на Миролио беше продаден по-рано през миналата седмица през нерегулирания сегмент на борсата на чувствително по-ниска цена, но кой е бил междинния собственик държал книжата само няколко дни и реализирал печалба от около 8.5 млн. лв. не става ясно.

Дубайското TGI MIDDLE EAST FZE е познато дружество. През март 2014 г. то беше посочено като собственик на лихтенщайнската офшорка Livero, която пък купи 100% от виенската BT invest, която пък държи 80% от "Булгартабак холдинг", съобщава в. "Капитал".

Според интервюта на Цветан Василев, Пеевски и майка му са контролирали Livero. В две различни сделки през годините BT invest смени собствениците си и сега по 50% държат Stiga Anstalt и Woodford Establishment, и двете базирани в Лихтенщайн. Въпреки промените от 2014 г. насам мениджър на BT invest е все Венцислав Чолаков, който е изпълнителен директор на цигарения холдинг.

Според Руси Статков ще бъде разговаряно с новия купувач, да бъдат изпълнени клаузите на приватизационния договор относно персонала на дружеството.

Аз не искам да продължавам в този тон. Считам, че ние ще получим отчетите след един месец, във връзка с изпълнението на задълженията. Ако се налага ще направим допълнителни проверки, но в рамките на онова, което имаме по договор сега да контролираме, ние нямаме правомощия да излезем извън договора, каза Статков.

Статков потвърди информацията за проблеми с износа заради обвинения за контрабанда. Той каза още, че по договора за продажба на "Булгартабак", Агенцията за приватизация има правомощия все още да не се променя предмета на дейност и седалището на дружеството.

Ако "Булгартабак" излезе от пазара на изкупуване на тютюн, това би бил сериозен проблем, заяви в петък министърът на земеделието Десислава Танева. Коментарът й бе по повод намерението на холдинга за съкращаване на работни места и редуциране на 80 процента от програмата за изкупуване на български тютюни през следващия период.