Скандалното изказване на избрания за депутат Пьотр Толстой от спечелилата изборите партия "Единна Русия" предизвика широк отзвук.

Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения, написа във Фейсбук външният министър Даниел Митов.

Според него това не е официалната руска позиция и не е необходима официална държавна реакция, поради което не намира за необходимо да го коментира.

Митов допълва, че би оценил, ако официалните руски институции намерят начин да се разграничат от изказването на Пьотр Толстой.

Ако не го направят, заявява министърът, това би означавало, че също като нас смятат, че са на мнението, че на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание.

"България не е, и никога няма да бъде за продан!, завършва Митов.

Външният министър Даниел Митов не е демонстрирал достатъчно твърдост в изказването си по темата, каза по bTV лидерът на „Нормална държава” и независим депутат Георги Кадиев.

"Това навеждане в момента тип Тодор Живков – дайте да отмине бурята, не върши никаква работа", категоричен беше Кадиев. Политическите партии се държат като евтина проститутка, която са я шляпнали по задника и не знае какво да каже – това показва, че са зависими.

"Политическите партии се държат като евтина проститутка, която са я шляпнали по задника и не знае какво да каже – това показва, че са зависими" - така Кадиев коментира липсата на реакция от ГЕРБ, БСП и другите големи партии на думите на Пьотр Толстой.

Политологът Мария Пиргова се съгласи, че изказването на Толстой е „много арогантно, некултурно”, но запита дали не сме засегнати от истината в думите м. Щом руснаците са 150 млн., близо са и имат пари, а българите нямат и намаляват като численост, е нормално да се изкупуват жилища у нас, смята тя.

„Ако ние гледаме предаването на същия този Толстой, трябва непрекъснато да излизаме с ноти на Външно министерство, защото там непрекъснато се обиждат държави. Не бива с такива комплекси да подхождаме към всички изказвания”, заяви Пиргова.
Толстой е водещ на програмите "Политика" и "Времето ще покаже" по държавния Първи канал.

На въпрос на БНТ към политолози смятате ли, че изказването на Пьотр Толстой отразява позицията на партия "Единна Русия" Калоян Методиев каза:

"Едва ли, това е сериозна партия, която се опитва да играе глобално. По-скоро тази позиция отива на партията на Жириновски, която се занимава с подобни клоунади, така че според мен самата "Единна Русия" ще намери някакъв механизъм, въпреки прочутия дядо на изказалия се (праправнук на писателя Лев Толстой - б.р.), да ревизира неговите думи и да направи някаква промяна в позицията."

Илиян Василев, бивш посланик в Русия, се съгласи, че "Единна Русия" няма да оформи това като позиция в документ, но изрази убеденост, "че така като него мислят много хора в елита на Русия".
"То е част от пропагандната машина на Русия и тези хора много често губят връзка с реалността", коментира Василев.

Българската държава, както и всяка нормална държава, не реагира на изказвания на отделни личности или на медийни публикации, коментира по БНТ бившият външен зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Аз мисля, че обществената реакция ясно показа отношението по този въпрос", каза той и поясни, че еднозначно негативно се отразяват такива изказвания на двустранните отношения.

Весела Чернева, бивш говорител на МВнР, подкрепи мнението, че българската държава няма защо да реагира, но смята, че българските политици са длъжни да реагират. Тя изрази учудване, че не сме чули реакция от нашите патриоти.