Той каза това пред кореспондента на БНТ в Москва по повод проведените в неделя парламентарни избори, спечелени убедително от президентската партия.

"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", заяви кандидат-депутатът Толстой.

В отговор на реплика на кореспондент, че му пожелава, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България, той отговори:

"Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Пьотр Толстой е дългогодишен журналист и водещ в държавната телевизия "Първи канал". Наложена му е забрана да влиза в Украйна заради агресивната му позиция, изразявана в ефир, в подкрепа на анексирането на Крим.
Далечен роднина на писателя Лев Толстой.

Изказването му веднага предизвика реакции у нас.

"България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България", заяви кандидат-президентът на АБВ и коалиция Ивайло Калфин.

Независимият депутат и лидер на партия "Нормална държава" Георги Кадиев пък написа във Фейсбук:

"Считаме неговото изказване, че "скоро България ще бъде изцяло изкупена от Русия" за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой. Становището му за ЕС е пряка намеса в дейността и политиката на съюза. ПП "Нормална държава" счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия "Единна Русия".

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев пък коментира пред БНР, че Пьотр Толстой е част от пропагандната машина и типичен пример на политическо хулиганство.

"Трябва да му благодарим, че изважда на показ част от начина на мислене и мирогледа на кръгове от управляващия елит. Лицето Толстой не е важно, но зад него има политика и тук е проблемът. Той казва това, което ние премълчаваме – че България за тези години не си е извоювала респект в Русия. Толстой открехна една истина, която тук не искаме да видим – че в Москва редица политици гледат на купуването на имоти в България като геополитика и срещу това ние нямаме защита, подценяваме опасността, подценяваме рисковете", добави Василев.

"Протестна мрежа" също реагира на изказването на Пьотр Толстой. Организацията изпратиха отворено писмо до премиера, председателя на парламента и министрите, както и до руския посланик у нас. В него се казва:

"Горното изказване на руски политик от управляващата партия е повече от арогантно и показва свойското отношение на Кремъл (освен, ако ръководството на „Единна Русия” не се разграничи от своя представител и кандидат) към България. Изказването на политик от ранга на Толстой накърнява достойнството на българското общество и държава и не може да бъде счетено за лична гражданска позиция или мнение".

Ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, то това е очевидна заплаха за националната сигурност и цялостта на България, заявиха още от "Протестна мрежа".

Те настояха Министерски съвет да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на "Единна Русия" извинение и разграничаване от думите на Толстой, а ДАНС да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването му.