Няколкостотин души в Мадрид протестираха срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) - голямото споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестиращите призоваха също да не бъде одобрявано и Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA  - по-малката сделка между Канада и ЕС, както и Споразумението за търговията с услуги (TiSA), включващо ЕС.

Недоволните граждани носеха надписи, гласящи, че с тези сделки местните ще обеднеят. Те скандираха "Това не са договори, това са държавни преврати!" и "Ние сме хора, не стоки!". Някои носеха около вратовете си огромни жълти вериги от микропореста гума, символизираща поробването, а други бяха облечени като магнати.

Испания се възстановява от икономическа криза, довела до масова безработица сред младежите. Икономиката й се надига, но политиците от месеци се борят да сформират правителство.

Подобна протестна демонстрация се състоя и в Париж. Тя бе част от общонационален протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ в още 35 френски града. По улиците излязоха над 40 000 души.

Демонстрантите призоваха властите да последват примера на съседна белгийска Валония, чийто парламент се обяви против ратифицирането на договора с Канада. По-рано аналогична резолюция прие и парламентът на Брюкселския федерален регион.

Франция вече преустанови преговорите със САЩ, но ги продължава по проекта с Канада, който премиерът Манюел Валс намира за "юридически уравновесен".

Споразумението CETA трябва да бъде официално подписано на 27 октомври в Брюксел на срещата на върха ЕС-Канада.

За да влезе в сила, подписи трябва да поставят всички 28 държави членки на ЕС, след което документът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

Споразумението предвижда отмяна на митата на почти всички категории стоки.