Холандия засега остава против приемането на двете страни в зоната за свободно движение, за което е необходимо единодушие.

Стуб обяви, че Финландия е смекчила своята позиция и иска компромисно решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Това е двуетапен подход. Първо ще отворим въздушните и морските си граници с двете страни през март, а границите по суша ще бъдат обсъдени през юли", обясни той.
Идеята за по-гъвкавия подход вече бе възприета от Германия и Франция, които първоначално също бяха против приемането на България и Румъния в свободната зона.

Финландският министър по европейските въпроси подчерта, че страната му се опитва да "направи така, че Шенгенската система да бъде непропусклива, и въпросите, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията, да бъдат решени".

През септември Лаура Или-Вакури, генерален директор на отдел "Международна дейност" към финландското министерство на вътрешните работи, съобщи миналия месец, че Финландия няма да преразгледа решението си за присъединяването на България и Румъния по-рано от началото на следващата година.

Откакто се присъединиха към ЕС през 2007 г., България и Румъния не успяват да убедят останалите страни членки на ЕС в ефективността на осъществяваните от тях антикорупционни реформи и особено що се отнася до борбата с организираната престъпност, коментира Ройтерс.
Макар че държавите от Шенген се съгласиха през септември, че София и Букурещ са изпълнили изискванията за присъединяване към зоната за свободно движение, Холандия твърди, че те не полагат достатъчно усилия в борбата с корупцията.
Недоволна, Румъния дори блокира доставки на холански лалета.

Така приемането на България и Румъния в Шенген, което според първоначалните планове трябваше да стане тази година, бе отложено.