Миналата седмица холандският министър на имиграцията Герд Леерс обясни, че страната ще работи срещу европейско решение за приемането на двете страни в Шенген.
Дясноцентристкото холандско правителство, подкрепяно в парламента от крайнодясната партия на Герт Вилдерс, пое ангажимент да намали броя на имигрантите в рамките на програмата си, обявена след изборите през 2010 г.

"Франция и Германия възприеха по-гъвкава позиция, те ни предложиха сценарий (за приемане в Шенген) на два етапа", заяви Баконски пред журналисти на среща на неговата Либерално-демократическа партия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
"Но тези две страни не успяха да убедят холандското правителство, което по някакъв начин стана заложник на антиевропейска и антиимиграционна политика на една екстремистка партия", допълни министърът, цитиран от агенция Медиафакс.

Холандия в момента се управлява с националисти, коментира пък в края на миналата седмица вицепремиерът Цветан Цветанов.

Дни преди срещата на вътрешните министри на държавите-членки на ЕС по този въпрос в Брюксел в четвъртък, на която всяко решение трябва да бъде взето с единодушие, Баконски изрази надежда, че "блокирането" заради позицията на Холандия може да бъде преодоляно.

Париж и Берлин, които категорично се противопоставиха през пролетта на приемането на България и Румъния, изисквайки засилена борба срещу корупцията, "оставиха вратата отворена за компромис", предложен от полското председателство на ЕС. Този компромис предвижда два етапа – отваряне на въздушното и морското пространство до края на октомври, а решението за датата на отваряне на сухопътните граници, "които са по-спорни", да бъде взето едва през 2012 г.
Холандското правителство обаче подчерта, че не одобрява "дори частично присъединяване" на двете страни.

Румъния спря вноса на цветя от Холандия, съобщи междувременно радио „Холандия”, цитирано от "Фокус". Румънските власти посочват, че се опасяват, че цветовете, семената и луковиците от Холандия може да са заразени с опасна бактерия.
На румънската граница бяха спрени шест камиона с холандски цветя.
Забраната ще е в сила няколко дни, докато не бъдат направени лабораторни проби.
Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали, заяви, че данните за блокираната пратка се проверяват, предаде БТА.

Не е работа на Европейската комисия да коментира изявления на национални министри, заяви междувременно на пресконференция в Брюксел Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде БТА. Така той отговори на въпроса как ЕК приема изявлението на външния ни министър Николай Младенов, че страната ни е готова да наложи вето на промените в Шенген, предложени от комисията, ако Холандия не подкрепи разширяването на зоната с България и Румъния.

Помените са в интерес на всички страни и техните граждани, за да се движат свободно в пространството без граничен контрол, посочи Черконе.

"Холандското правителство няма да се съгласи с премахване на граничния контрол. Причината е, че според холандското правителство не е постигнато достатъчно по механизма за контрол и проверка", обясни по-рано днес посланикът на Холандия Карел Ван Керстен след среща с кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.