Това каза посланикът на Холандия Карел Ван Керстен след среща с кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, предаде “Фокус”.
Според холандското правителство – постигнатото от България е много, но не достатъчно, каза Карел Ван Кестерен.

Росен Плевнелиев каза след срещата, че посланикът на Холандия е посочил категорично и ясно, че позицията на холандското правителство за Шенген е базирана на действията на предишното правителство.

Това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента, категоричен е обаче холандският посланик.

Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже – вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия. Темата Шенген не трябва да е тема в предизборната кампания, подчерта Ван Керстен.

Посланикът отказа да коментира казаното от външния министър Николай Младенов относно възможността България да блокира по-нататъшните промени на Шенгенското пространство.
Европейската комисия също отказа коментар за подобна заплаха под предлог, че не коментира изказвания на национални министри.

Позицията на Холандия стана известна миналата седмица, когато техният министър на имиграцията Герд Леерс, обяви, че България и Румъния не се справят с борбата с корупцията.

Плевнелиев потвърди заключението от срещата, че казусът "Шенген" не бива да се политизира и няма нищо общо с предизборната ситуация в България.
Подкрепям позицията на българското правителство, че българският глас трябва да бъде чут и че правилата трябва да важат за всички, каза още той.

Относно обвинението, че имам черен печат от Германия в моя паспорт, ще поздравя тези, които го твърдят, с това, че утре заминавам за Берлин - за среща с Ангела Меркел, каза Плевнелиев. Той посочи, че ще пътува и за Париж, където ще се срещне с председателя на френския парламент, предаде БТА.