Тя отказа да даде повече подробности за цветовете на бюлетините, като отбеляза, че следващата седмица те ще бъдат показани, предаде БТА.

"Изборът за президент и вицепрезидет ще е с една бюлетина, която на гърба си ще има едно оцветяване. Изборът за местни органи на властта ще се осъществи на места с 2 бюлетини - за общински съветници и за кметове на населени места. Там, където има избор на кметове на кметства, бюлетините за местните избори ще бъдат три. Те също ще имат частично оцветяване на гърба, с което ще се отличават от тези за избор на президент", уточни само Негенцова.

Тя съобщи още, че в деня на изборите ще има две урни във всяка секция. В едната ще се пускат бюлетините за президент и вицепрезидент, в другата - местната власт. И на двете урни ще имат надпис за какъв вид избор са.
Въпреки това, ако се намери бюлетина за кмет в урната за президент, ще се смята за действителна, уточниха от ЦИК.

Негенцова припомни, че всеки трябва да отрази своя вот със знака "Х", като  зачертава номера на избрания кандидат. Това може да става само със син химикал. В тъмните стаички ще бъдат закачени специални табели, на които ще бъде указано как ще се осъществява вотът.

Пред изборното помещение ще има табла с кандидатите и листите на съветниците. Хората обаче трябва да се запознаят отвън, за да не се бавят в тъмната стаичка, заяви Негенцова.
Ще се слагат два печата - при вземането на бюлетината и след гласуването, преди пускането в урната. Ако избирателят прецени, може още да сгъне бюлетината, но по думите на шефката на ЦИК фабричното сгъване е достатъчно и тайната на вота не може да бъде нарушена.

В отговор на въпрос Ралица Негенцова каза, че до този момент в комисията не са постъпвали сигнали за провеждане на кампанията на друг език. Тя обаче припомни, че общинските избирателни комисии са тези, които приемат подобни сигнали.
По-рано беше съобщено, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е агитирал на турски език по време на предизборен митинг в ромския квартал "Боровец" в Кърджали въпреки забраната в закона.