Пред Нова телевизия Дончева бе категорична, че никога не е виждала протести с толкова полицаи.

Снощи загражденията около Народното събрание бяха издърпани от протестиращите, които по-късно бяха изтласкани със сила. 23-ма души са задържани, а премиерът Пламен Орешарски заяви, че не вижда причина за оставка.

"В момента нещата са патови и излизат от контрол. Тези, които са в парламента, имат разбирането, че ситуацията всъщност е противоборство на ГЕРБ с БСП, а тя не е такава. Те са тъпи да не виждат хоризонта. И второ - те са страхливи и не си дават сметка, че не са опълченците на Шипка", категорична бе Татяна Дончева.

Вижте снимки от вечерния протест >>

По думите й депутатите бранят само собствения си стол в пленарната зала, а не някаква кауза, смисъл или полза. Според нея те не отговарят на изискванията за морал и почтеност.

Запитана докъде ще стигне напрежението на протестите, Дончева отвърна:

"Страните ще се ожесточават, докато тези в парламента, или поне една група от тях не вдянат, че проблемът е, че новото поколение, пък и старото, искат морални принципи върху политиката. Това налага влизане на нови политически формации".

На въпрос какъв изход има БСП, Дончева отговори: "За БСП няма изход. Те ще крушират челно. Ако имат капка мозък, ще отидат на избори. Обаче за тях ден година храни".

По думите на Татяна Дончева хората осъзнават, че преходът е провалил бъдещето. Според нея, вместо смяна, е станала подмяна на системата.

"Бившата върхушка пое новите ни съдбини в ново качество. Това очевидно е неприемливо за младата генерация, която иска механизмът да бъде "начисто и наново", заключи тя.