За себе си не се съмнявам, че ГЕРБ биха могли да направят правителство. Но не правителство на малцинството, което не е добрият вариант.

Това каза в интервю пред в. "Труд" Захари Георгиев, член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП. Той е един от тримата преговарящи на БСП, заедно с Атанас Мерджанов и Янаки Стоилов, които в понеделник от 10.00 ч. ще проведат консултации с ГЕРБ.

"В дясното пространство в парламента има доста политически формации. Така че при добра воля биха могли да направят дясно-центристко правителство", смята Георгиев.
 
Той изразява искрена надежда предизвикването от тяхна страна на тези консултации (с всички партии в 43-от Народно събрание - б.р.) да не е мимикрия, която цели не да се състави правителство, а да се отиде на нови избори.
 
Георгиев смята за невъзпитано БСП да не се отзове на поканата на ГЕРБ.

"Още повече, че в писмото покана до нас няма израз, от който да се разбира, че те ни канят да правим съвместно правителство. И в публичното пространство няма изречено такова заявление", коментира Захари Георгиев.

На въпрос за какво е тогава поканата, Георгиев отговаря:

"Формулата, която се използва, е търсене на стабилност. Ние сме готови да разговаряме за това."
 
БСП е призвана от гражданите да бъде в опозиция, категоричен е Захари Георгиев, а приносът на БСП за стабилността в страната щял да бъде "да не дестабилизира парламента с различни процедурни хватки, за разлика от партия ГЕРБ, която в предишната година и половина по всякакъв начин се стремеше да няма функциониращ парламент".
 
Даже "бихме могли да подкрепим мнозинството, по теми, които смятаме за важни", допуска Георгиев.
 
Той допълва, че това са 12-те "червени линии", свързани с индустриализацията, със справедливостта при облагането на доходите на физическите лица, необходимостта от въвеждане на семейно подоходно облагане, насочване на ресурс към държавните училища.

"За нас изключително важен въпрос е засилването на обществения характер на здравеопазването. Нямаме съмнения, че трябва да се подобри пенсионната система", заключава по темата Захари Георгиев.

Пълен списък на депутатите в 43-то НС>>

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?