Столичните социалисти обявиха своята подкрепа за политиката, провеждана от БСП и от излъченото с нейния мандат правителство. Това се заяви в позиция приета днес единодушно от конференцията на градската организация на БСП-София.

Председателят на БСП София Калоян Паргов посочи пред журналисти, че в партийния устав не съществува текст, който да дава правомощия на националния съвет за изключване.

Паргов обясни, че в устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че кворумът, с който трябва да бъде взето такова решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям за прекратяване на членство. Т.е. нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна, и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството.

В устава няма формулировка, свързана с изключване, както беше тиражирано тази седмица от редица медии. В позицията ни не са посочени персонално личности. Сваляме доверието от всички, които подкрепят една такава алтернативна листа, уточни Паргов.

В позицията се напомня още, че делегатите на конференцията категорично се разграничават и не приемат от иницативата на предишния президент Георги Първанов да подкрепи отделна кандидатска листа за предстоящите евроизбори.

БСП-София единодушно издигна Сергей Станишев за водач на листата на партията на предстоящите през май избори за Европейски парламент.

Междувременно букмейкърска компания пусна залози, ще бъдат ли изключени Първанов и Петков от БСП.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изключване или самоизключване в БСП?