С днешното си изявление, за пореден път президентът е показал, че не е и не може да бъде обединител на нацията, защото очевидно "я разединява доста тенденциозно", каза Кутев, цитиран от "Фокус".

Държавният глава коментира ситуацията в страната и нестихващите вече три седмици протести. Той обяви, че единственият демократичен изход от ситуацията в страната са избори и призова партиите и прокуратурата да реагират срещу действията на Волен Сидеров.
Според президента, изработването на изцяло нов Изборен кодекс ще отнеме много време.

Президентът показва непознаване или неуважение към Конституцията, защото предложенията, които отправи, очевидно не съответстват на неговите конституционни пълномощия и на духа на Конституцията. Със своето изявление, г-н Плевнелиев се опита да игнорира парламентарния характер на републиката и избора на гражданите преди два месеца”, добави Кутев.

Според социалиста, Плевнелиев е президент на Бойко Борисов и се отчита на него, а не пред гражданите, които са го избрали.

Къде беше чувството му за отстраняване на олигархията тогава, когато беше предложен за министър? Има ли общо с личности и кръгове, които и в момента се опитват да водят задкулисието зад протестите? Има ли общо с близки приятели и приятелки на Бойко Борисов”, попита Антон Кутев.

Той каза още, че няма порок на ГЕРБ, който по един или друг начин да не е бил възприет и копиран от Росен Плевнелиев.

"Кога Плевнелиев показа своето отношение към управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, към подслушванията? Кога го чухме да се намеси при изнудването на бизнеса”, попита Кутев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви преди това, че партията започва "сондажи" с останалите парламентарни сили за започване на процедура по импийчмънт на президента. Той го обвини, че разделя народа, застава на страната на екстремизма и може да остане без имунитет.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов каза пред БНР, че с изказването си президентът се превръща в говорител на ГЕРБ.
По думите му, обществото иска изцяло нов Изборен кодекс.

Настояването на Сидеров да се започне процедура по импийчмънт Костадинов коментира, че "наличните политически сили" в НС едва ли позволяват да се задейства тази процедура, макар че според него днешното изявление на Плевнелиев било по ръба на неговите правомощия.

"Президентът днес и със заявлението си по отношение на "Атака", което по принцип е правилно и сме заявявали в годините назад, считам че това изявление щеше да бъде искрено към гражданите и щеше да бъде продиктувано от демократичните ценности, ако беше направено на 27 юли 2009 г.",
добави депутатът.

Депутатът Владислав Горанов от ГЕРБ коментира по-рано, че партията споделя тезата на президента за нови избори.


АНКЕТА: Одобрявате ли изявлението на президента?