Краткият запис е получен в платформата "Болканлийкс" с обяснителни бележки към него, които обаче не са подписани, съобщи "Биволъ". Според тях, изпратеният звуков фрагмент е част от унищожени СРС-та след разпореждането за прокурорска проверка в МВР.

"Биволъ" твърди, че в бележките е посочено кога е унищожен оригиналът - 04:45 ч. на 29 март, по разпореждане на бившия министър Цветан Цветанов. Изпратеният до Болканлийкс запис бил направен с подръчни средства, преди унищожаването на пълния, и затова бил с лошо качество.

Разпространеният запис е по-кратък от 2 минути и в него се чува гласът на Бойко Борисов:

"Следващото, което... [не се разбира] корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти..." 

"Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали, разбирате?"

Чуйте записа

От този фрагмент не става ясно в какъв контекст Бойко Борисов говори за разделяне по квоти на общински фирми и за разпределяне на обществени поръчки.
"Биволъ" съобщава, че анонимният изпращач твърди в бележките си, че записът е от събрание на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец след местните и президентските избори през есента на 2011 г.
 
"От целия разговор става ясно как всички са подслушвани и след това са рекетирани най-вече съответни бизнесмени да субсидират ГЕРБ, за да нямат проблеми", написал анонимният подател.

В бележката пишело още, че сивият "Крайслер" наистина се ползвал за подслушване и бил даван на "Мартин и Свилен, обучавани в Банкя за работа с класифицирана информация, въпреки че не са служители никъде".

Записът и получените бележки към него са предадени в прокуратурата.
От пресцентъра на Върховната касационна прокуратура обясниха за "Дневник",  че са се запознали със записа, но все още не са наясно коя е компетентната прокуратура, на която трябва да бъде разпределен.

Бойко Борисов все още не е коментирал записа.

"Не си спомням такава среща и вижте в каква пародия сме днес – задавате ми въпрос за нещо, което някъде e излязло и е свързано с някакво предполагаемо събитие от 2011 г.", каза в Русе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова журналистите да си говорят за сериозни неща, предаде БГНЕС.
Той отказа да коментира информация за запис от анонимен източник.

Според него всички, които нямат политически аргументи, минали на тази компроматна война.
"Не ме карайте да коментирам нещо, което нито съм го виждал, нито ме интересува, защото знам какво сме правили в ГЕРБ и трябва да ви кажа, че всички тези компромати, които излязоха в последните 20 дни, бяха само и единствено сценарий на партии, които искат да има хаос в държавата", смята Цветанов.

По думите му, в момента всеки може да си направи запис. "Ако ние седнем да пием по едно кафе с вас и си говорим, някой може да ни запише. Това означава ли, че има приложено СРС", попита бившият министър.

Преди две седмици в медиите изтече друг запис на Бойко Борисов, който заедно с Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов обсъжда как може да бъде спряно делото за предлагане на подкуп срещу бившия земеделски министър.
Вчера Борисов даде обяснения пред прокуратурата за този разговор, а днес бе разпитан и Найденов.