На 12 април прокуратурата образува досъдебни производства срещу бившите началници на службата за подслушване Иванов и Костов, срещу настоящия й шеф Кацаров и срещу Димитров, за когото има данни, че е изтрил данни.

При доказана вина за злоупотреба със служебно положение с настъпили тежки последици Кацаров, Костов и Иванов ги чака затвор от 1 до 8 години.

Кацаров е обвинен и че е съставил "официален документ с неверни обстоятелства или изявления", добавиха днес от прокуратурата.

Началникът на Отдел 04 Радко Димитров пък е с обвинение за "унищожаване на запис или част от него, събиране или подреждане данните от записа".
Вече бе съобщено, че той изтрил информация от картите на автомобила със специализирана техника с отвертка.
Според министъра на вътрешните работи Петя Първанова обаче не е имало съботаж, както твърди прокуратурата, а "машината нещо не е работела".

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов отиде следобед за разпит в спецпрокуратурата за скандала със СРС-ата в СДОТО.
Пред това бе разпитван близо 5 часа по досъдебното производство за подкуп в особено големи размери срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

До края на седмицата трябва да приключи вътрешноведомствената проверка на цялата нормативна уредба за СРС и нейното прилагане, каза Първанова вчера.
Може би в началото на следваща седмица ще имаме резултатите, които ще се анализират и евентуално ще се предприемат мерки, добави министърът.
Първанова още чакала информация от прокуратурата за конкретните нарушения на служителите от СДОТО.

Преди дни служебният министър и главният секретар на МВР Калин Георгиев заявиха, че няма доказателства служителите в министерството да са подслушвали незаконно и да са саботирали проверката на прокуратурата.