Спорният закон, който дава възможност сегашният Висш съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича след няколко месеца, да избере следващия главен прокурор, предизвика остри критики. Още тогава Росен Плевнелиев не изключи да наложи вето, а Борисов увери, че новият ВСС ще избере наследника на Борис Велчев, който трябва да напусне поста през януари.

Днес премиерът заяви още, че не трябва в този съдебен съвет да има "кариерни бонуси", защото "с нищо не си го е заслужил", предаде БГНЕС. В закона беше прието, че след като се върнат на мигастратските си постове вече бившите членове на сегашния ВСС ще получат повишение.

"Така че надявам се президентът някъде вторник - сряда да го върне, веднага да се започне процедура и да се прегласува", добави Борисов, като подчерта, че по принцип нито президентът, нито премиерът имат право да коментират ВСС, защото е независим орган.
"Аз с хилядите условности отпред взех решение и като председател на ГЕРБ, ГЕРБ не би подкрепила политически този ВСС да избира главния прокурор", каза още премиерът. След като му бе напомнено, че именно неговата партия внесе тези промени в закона, той отговори: "И ГЕРБ ще внесе да ги промени сега". На въпрос защо въобще бяха приети и трябваше ли да се стига дотук, Борисов отвърна, че има много аргументи "за" и "против". 

Той допълни, че може да се каже, че депутатите не са приели нещо грешно, но лично неговите аргументи срещу този текст са повече морални, защото ВСС не си е изиграл ролята, която обществото е очаквало от него. Министър-председателят уточни, че с Плевнелиев са имали възможност да коментират този въпрос и затова е убеден, че имат еднакво мнение, цитира го "Фокус".

Вчера, помолен за коментар, президентът заяви: "До края на седмицата президентството ще има позиция по промените в Закона за съдебната власт. Текат консултации и дебати с водещи професори в правния съвет. Представители на неправителствени организации ще се срещнат с мен по тази тема. Като президент ще консолидирам мнение на базата на експертното мнение на много хора, което ще ми отнеме може би още ден-два".

Междувремненно днес премиерът призна, че Законът за горите наистина е лобистки, както твърдят от опозицията и природозащитниците. Те пък поискаха държавният глава да наложи вето и върху този закон.