Нека се произнесат експертите, но самолетите трябва да са нови - така и така ще се вадят купища пари за тях, отбеляза премиерът, който участва в дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС", организирана в София от Атлантическия клуб с подкрепата на фондацията "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт.

"Нито ще се вкарвам в темата кой самолет е по-хубав, нито кой какви възможности има. Всички си имат предимства и недостатъци", коментира Борисов.

По думите му трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно.
Единственото ми изискване за самолетите е да са нови, посочи Борисов. 

Парламентарна комисия вече проверява всички факти и обстоятелства по процедурата на избор на нов изтребител за армията ни. Днес президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев подкрепи създаването на парламентарна комисия, която да провери избора на изтребителите "Грипен".

Въоръжаването е техника, която е безбожно скъпа и дай Боже, и да не се ползва. Ученията с нея също са много скъпи. Поддръжката е още по-скъпа. Търсим такъв вариант, при който хем да се чувстваме сигурни, хем всеки от нас да не харчи за по всичко много пари, отбеляза Борисов. 
Ние да речем сме такъв регион, който от едната страна има Черно море, от другата Турция, имаме сухопътна и морска граница, коментира още Борисов. Той подчерта, че трябват и кораби, и танкове, и авиация.

Ще преговаряме с три държави за нови самолети

Премиерът посочи, че и F-16, "Юрофайтер", "Грипен", МиГ, Су имат заводи и произвеждат нови самолети.

Като кажеш нова кола, какво се разбира – да отидеш да си я купиш от магазина нова, а не втора ръка от автокъща. F-16 произвеждат, сега трябва да кажа Eurofighter, Gripen, МиГ, Су, за да не ме заподозрят в лобизъм, имат заводи с нови самолети. Произвеждат нов. И като се купува, барем да е ново. Това заяви и в парламента по-късно премиерът Бойко Борисов.

„Експертите, които назначиха, са решили – преговорите ще вървят с 3 държави. Чух го президентът каза: „Правителството има право да преговаря с всичките”. Ще преговаряме с всичките, но на Каракачанов съм му казал да говори за новите самолети”, коментира Борисов.

„Първо ще купим влаковете, тогава самолетите. Първо влаковете, да се движат хората сигурно, екологично чисто и евтино. От 2006 г. стоят влаковете неразплатени. За всичко ще съберем пари, събираме, ще върви заедно”, допълни още той.

„Ние с президента Радев, който дълбоко уважавам, от години работим заедно, се срещнахме и се разбрахме. По всички теми, по които работим заедно, като се почне от това да пътуват министри с него, когато отиват на междудържавни посещения, дипломати, военни. Разказахме си кой какво е говорил при посещенията си в отделните държави. Моят единствен съвет към него беше – не им обръщай внимание на политиците от всички цветове”, заяви Борисов.

„В поведението на Цветанов не мога да намеря слаб пункт. Той се опитва всячески да излезе от тази криза, която си предизвикаха с президента”, коментира още премиерът. Той определи като „глупости” твърденията, че съществува вероятност на България да й бъде отнето председателството на Съвета на ЕС.

В изказването си в Атлантическия клуб премиерът засегна и редица други теми. Той посочи, че продължава да смята, че споразумението между ЕС и Турция за бежанците работи много добре. За Македония Борисов каза, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем на 2 август, е изключително важен. Интересът на България е да подкрепим Македония да влезе в атлантическия пакт, посочи Борисов.

Ако не подпишем Договора за добросъседство с Македония, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще, посочи Борисов.

Ако по нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. С метрото все едно правим нов град. Убеден съм че без „Хемус“ България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг“, каза още Бойко Борисов.

За отношенията ни с Русия Борисов каза, че те са строго прагматични, имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана.