„Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси”.

Това заяви след заседание на външната парламентарна комисия, на която бе изслушана министър Захариева, народният представител от ПГ на „БСП за България” и зам.- председател на НС Валери Жаблянов.

По думите му, договорът на практика предава исторически български държавни интереси.
Жаблянов обясни, че с този договор:

- се признава македонският език; не урежда въпроса за българското културно-историческо наследство в Македония;

- не гарантира евентуални бъдещи претенции от страна на република Македония по отношение на наличието на малцинства на територията на Република България;

- не обезпечава и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание.

„Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за Балканските взаимоотношения”, подчерта той.

Валери Жаблянов обясни, че министър Захариева е информирала външната комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език. „За нея това не подлежи на съмнение. Скандално е поведението на външния министър” категоричен бе той.

По думите на Жаблянов основният въпрос е този за общата история.
„БСП възрази срещу понятието „обща история“. Ние не можем да приемем такова нещо. Какво означава обща история? Обща история с кого? Общ герой ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров трябва ли да бъде превеждан на македонски?

Всички онези въпроси, с които злоупотребява македонската пропаганда, всички онези ключови тези, върху които е изграден македонизмът- не се предотвратяват от този договор”, поясни социалистът.

Валери Жаблянов обясни, че България подписва един договор, който дава картбланш на конституирането на основните тези на македонизма занапред.

„Предстои финалният кръг на преговорите, преди да бъде подписан договорът. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър Екатерина Захариева.