Така президентът на България (2012 и 2017 г.) коментира задочния конфликт между Румен Радев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Преди дни Цветанов обяви, че решението на служебното правителство да избере да изтребителите "Грипен" пред Ф-16 било взето "под политическата роля на президента Радев". Председателя на ПГ на ГЕРБ дори инициира създаването на комисия, която да провери този избора, при които заподозря "корупционни практики".

Президентът отвърна, че Цветанов "не разбира нищо от изтребители, а от апартаменти", намеквайки за скандала около имотното му състояние преди години, и допълни, че "единствената връзка между Цветанов и авиацията е това, че той говори на автопилот и някой му задава курса."

Днес Плевнелиев коментира това по БНТ с думите:

"Не прилича на един държавен глава да дава елементарни епитети и оценки на народен представител, че разбирал от това, че не разбирал от онова, а разбирал от апартаменти. Какво да разбира? Не бива да се очаква един депутат да разбира, нито от самолети, нито салами, нито от апартаменти, но той има пълното право да задава въпроси", заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че за пръв път в историята на България един президент се държи така и за него това е крайно необяснимо. Бившият вече държавен глава подкрепи създаването на парламентарна комисия, която проверява избора на "Грипен".

Плевнелиев не се съгласи да не се обръща никакво внимание на Сухопътни войски, докато ВВС винаги са в привилегировано положение. По думите му  народът има право да пита защо са дадени милиард и половина, защото според него макар да е важно да има изтребители, не по-малко важно, дори по-важно е да се осигурят Сухопътните войски.

Според него управляващите трябва да обърнат внимание и на киберсигурността, която била от огромно значение за войните на бъдещето. И даде за пример Украйна, където има постоянна намеса на руски хакери.

Междувременно самият Цветан Цветанов коментира:

"Недопустимо е един президент да говори по този начин. Оставям думите му с пренебрежение. Да се обижда персонално един политик, означава, че няма достатъчно смислени аргументи за дебата. Достатъчно работа имам, за да се занимавам с личните нападки и егоцентризма, който Радев демонстрира".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова премиера Бойко Борисов да спре войната с Радев, подчертавайки че той не е Росен Плевнелиев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Цветанов срещу Радев за "Грипен"