„След вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата”, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези обиди, квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора”, коментира той.

„Демокрацията им пречела, да върнем член 1 от Конституцията и БСП са на власт, те са партия на 130 години, какво да го коментираме“, обясни Бойко Борисов по повод репликата на Корнелия Нинова „демокрацията ни отне много“.

На въпрос дали е изпратил SMS на Огнян Герджиков, за да уволни Иван Гарелов, Борисов категорично отрече подобно действие.

Той заяви, че ГЕРБ нито е назначила, нито управлява служебното правителство.

„Ние предизвикахме изборите, за да успокоим държавата. Усещаше се напрежение в страната”, допълни председателят на ГЕРБ.

Борисов коментира малката прогнозна разлика на социологическите агенция между ГЕРБ и БСП с думите, че в България обикновено след управление „всичко живо се срива”.

За заведените дела

Относно намерението му да съди Корнелия Нинова (за реплика "Ти си крадец") Бойко Борисов каза:
„Още вчера без да вдигам много шум съм завел дело“.
Той посочи, че не му се коментират хора, които не си мерят приказките.

Нинова вече уточни по bTV, че думите й са изопачени, тя е използвала поговорката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!”.

Във връзка със заведеното дело от Елена Йончева срещу него Бойко Борисов коментира:

„Защитих Делян Добрев, може би не беше правилно тези неща да ги кажа толкова гласно. Вече има дела, ще се видим в съда, ще кажем кой, каквото има“.

„Елена Йончева е идвала при мен, бяхме в отлични отношения. Може би след като я изгониха от пресцентъра на президентството се е изнервила малко. Влязохме в диалог, но надали избирателите и българските граждани имат нужда да чуват всичко това“, поясни той.

Неотдавна Йончева влезе в остър предизборен сблъсък с бившия министър на ГЕРБ Делян Добрев, който (като нея) е водач на партийната листа в Хасково. Тя обвини бившите управляващи, че санирането е грабеж и припомни, че срещу Добрев беше повдигнато обвинение за АЕЦ "Белене".

За Турция...

Борисов бе помолен да коментира и темата с Турция и намесата й в изборите у нас.

Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона”, заяви Борисов.

„Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Аз знам колко твърди и внимателни трябва да сме с този човек”, коментира той.

Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно”, заяви Борисов.

... и за Русия

„БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция”, посочи Борисов.

„Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с тях”, каза Борисов.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на предсрочните избори?