Финансови пазари като се каже и няма президент, премиер, канцлер, думата да не му събаря съня, каза още Борисов, цитиран от „Фокус”. По думите му - реакцията на тези пазари определя и политиката в тази област в момента в света, а темата е изключително чувствителна, злободневна.

В Европейския съвет няма решение, няма тема, свързана с днешната ситуация в света, която да не бъде съобразявана с т.нар пазари. Веднага следва въпрос "как ще отреагират пазарите на тази тема", обясни премиерът. Според него, Комисията за финансов надзор се справя добре с възложените задачи, въпросът е как небанковият сектор да бъде включен и да бъде по-полезен.

Министър-председателят изтъкна действията на правителството в областта на финансовата дисциплина и начина, по който това се отрази и от международните рейтингови агенции. Борисов заяви, че сме за това да има европейска кредитна агенция, но ако има такава и тя е обективна, не би трябвало да пожали недисциплинираните. Създаването на подобна агенция бе дискутирана на последната среща "на върха" в Брюксел.

Много от държавите са недоволни от оценките, които им дават големите рейтингови агенции "Фич", "Мудис" и "Стандарт енд Пуърс", и разчитат, че нова рейтингова агенция, финансирана от ЕС, ще бъде по-благосклонна.
Вчера агенция "Мудис" похвали България за бюджетната дисциплина, която води, фиксирайки ниския дефицит и малкия дълг. За сметка на това друга агенция "Фич" свали прогнозите си за България и други страни от Източна Европа. Агенцията смята, че евентуална нова криза в Европа неминуемо ще удари и стабилни страни като България, Чехия, Литва и Латвия.

Конкуренцията е важна и трябва да бъде насърчавана и затова има място за други рейтингови агенции извън познатите ни известни имена, каза по-късно пред журналисти председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той също подкрепя идеята за създаване на европейска кредитна агенция.
Конкуренцията е важна за точността на оценките на тези агенции, каза Мавродиев, цитиран от БТА. Като част от Европа, е нормално да очакваме да сме включени в оценките на кредитните агенции за ЕС, но от друга страна споделям позицията на премиера, че икономическото състояние на България трябва да бъде оценено по достоен начин от тези агенции, каза Мавродиев.

По-късно лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев изрази надежда Бойко Борисов да успее да убеди колегите си от Европейската народна партия да подкрепят идеята на европейските социалисти за създаване на независима Европейска кредитна агенция.