Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., цитиран от „Фокус”.

От „Овергаз” намекнаха, че са се опитали да им откраднат бизнеса.

Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации, самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментира дали е нормално. На 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и „Булгаргаз“ да пишат договори и дали е случайно оставям вие да коментирате, каза Борисов.

Малко по-рано днес от руското МВнР отрече за спиране на доставките на руски природен газ за България от компанията "Газпром експорт".

Към 23.00 часа докато хората се радваха къщите им щяха да изстинат. Ако не го бяхме допуснали щеше да означава, че крадем от руската газ – ние като държава.

Шефът на БЕХ Жаклен Коен заяви, че от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“. Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с „Газпром експорт” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ. Тъй като сега „Булгаргаз“ трябва да увеличи обемите, които заявява.

Според него тази договореност е постигната още преди обяд, в предвид развитието на събитията и са изпренарени събитиятаа.

В момента се подават заявки и от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“, увери Жаклен Коен.