Борисов: През 2018 г. Хитрино ще изглежда по различен начин

stat
15:32  |  19 май 2017 / Редактор Калина Петрова / обновено преди 4 минути

Първа копка за строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива в Хитрино бе направена на официална церемония.
"Още веднъж съболезнования към семействата на тези, които днес не са с нас. Благодаря на строителните експерти, местните власти и всички, които помогнаха да започне изграждането на домовете на хората и възстановяването на селото. Трябва да живеем и строим заедно в мир", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той допълни: "Кметът Нуридин Исмаил ме увери, че до 15-20 дни се очаква да са готови разрешителните за строеж по фонд „Социална закрила“, а вече са подадени проекти и по европейски програми за около 20 млн. лева. През следващата есен Хитрино ще изглежда по съвсем различен начин".

Премиерът изрази надежда, че кметът на Хитрино с Обществения съвет ще покажат прозрачно, ясно и точно пред обществото, пред хората, къде е отишъл всеки лев и тези от даренията, които са събрани от цяла България. “Природните бедствия няма да спрат, и когато има нужда обществото да се консолидира и да помогне на пострадалите, където и да са те, нека да имаме това като модел и пример как да се действа”, каза той. 

Лопати на мястото на бъдещия дом на Танер и майка му Шенай забиха кметът на Шумен Любомир Христов и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

На церемонията присъстваха и  варненският и великопреславски митрополит Йоан, районният мюфтия Месут Мехмедов.

Кметът Нуридин Исмаил благодари на Борисов за това, че е поел ангажимента да осигури средства за възстановяване на разрушените къщи и напомни, че това е и причината да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хитрино. „Вие тук сте у дома си“, каза Исмаил.

10 от къщите ще бъдат възстановени безвъзмездно от големи фирми, членове на Камарата на строителите в България, а 11-тата – със средства от ПП ГЕРБ. Пълното възстановяване на други 14 къщи ще започне до месец. То ще стане със средства от Социалното министерство. 

Трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 души, а близо 30 пострадаха, се разигра през декември 2016 г. 

Очаква се делото за ужаса в Хитрино да влезе в съда преди началото на лятната съдебна ваканция. 

На подсъдимата скамейка ще застанат само двамата машинисти на първия локомотив на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков.

Експертизата и докладът на Транспортното министерство са категорични, че причината за дерайлирането на влака е почти два пъти по-високата от разрешената скорост. Последвалата експлозия е следствие от това. Последно в Общество


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?