Такъв ултиматум отправи министър-председателят Бойко Борисов към Реформаторски блок след спешна среща с ГЕРБ в парламента.

Това се случи след задочен спор между депутати от двете партии, които си размениха обвинения кой е виновен за квадратчето в бюлетините "Не подкрепям никого", което може да доведе до изкривяване на изборния резултат.

Именно това се очаква да бъде една от точките в дневния ред на извънредното заседание на НС, което днес се провали заради бойкот на ГЕРБ, но след намесата на Борисов ще се проведе другата седмица.

Откъде накъде 7 министри от РБ ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще се правят на опозиция? С кое ГЕРБ го заслужава? Ние с Горанов и Бъчварова събрахме 223 млн. лева повече за учителите, а някои ще казват, че Данаил Кирилов (ГЕРБ - б.р.) е предложил „Не подкрепям никого”. Абсолютна лъжа. Аз бях там (говори обаче за гласуването в НС, а не в комисия - б.р.). Това е 100% лъжа. Някой ще си има министри, зам.-министри, управляващи на моя гръб, а ГЕРБ само ще носи пасиви в парламента. Това няма да го допусна по никакъв начин вече”, разлюти се премиерът.

Лидерът на ГЕРБ обвини РБ, че са забравили за какво са настоявали на председателска сбирка по Изборния кодекс, на която самият той присъствал - към 4-процентната бариера да не се добавят гласовете на тези от квадратчето "Не подкрепям никого".

Премиерът припомни и друг спорен казус, но на Патриотичния фронт - че настояваха за ограничаване секциите зад граница до 35, което сега затруднява гласуването на сънародниците ни, най-вече във Великобритания.

"Сега излиза, че ние сме го предложили всичко това, затова ПГ на ГЕРБ още на следващото заседание - каквито предложения има опозицията - по 100 секции, да се махне таванът, да приеме всичко. Аз съм за честни избори, щом смятат, че това би променило изборите, ние сме за каквото и да е предложение", разпореди лидерът на ГЕРБ.

Той обяви още, че неговата парламентарна група днес е поискала конфигурацията на правителството да бъде преформатирана, затова търпението му се изчерпва и ако РБ искат да са в правителството, трябва да са единни и в парламента. Затова призова Реформаторите в следващите дни да се срещнат с депутатите от ГЕРБ и да изяснят дали са коалиционни партньори.

По-рано Димитър Делчев от РБ заяви, че за квадратчето "Не подкрепям никого" са настоявали и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, и Патриотичният фронт.

"Не приемам вината за неразбориите около ИК да бъде хвърлена върху РБ, на принципа на поговорката "крадецът вика дръжте крадеца" - друг да е виновен за това, че в момента има съмнения за противоречия между законов текст и конституционна норма", категоричен бе депутатът, цитиран от БТА.

Самият Кирилов призна, че в комисия е предложил въпросното квадратче, но уточни, че то било по настояване на граждански организации.

Според него резултатът от гласуването с "Не подкрепям никого" не би променил резултатите от изборите.

От РБ обаче предлагат при определяне дали за даден кандидат на първия тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "Не подкрепям никого", а не както е записано в методиката на ЦИК те да се вадят.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?