По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не изключва варианта за предсрочни избори "3 в 1" наесен.

"Досега два или три пъти премиерът е заплашвал с предсрочни избори", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че БСП не се притеснява от такава възможност и е в много по-добра кондиция отколкото след предишния вот.
"При всички случаи БСП ще получи резултат много по-добър, отколкото през 2009 г., а ГЕРБ - много по-лош, отколкото тогава. Много отдавна сме казали, че колкото повече това правителство е на власт, толкова повече щети ще нанесе на държавата - и на икономиката, и на социалната сфера, и на държавността. Какво да ни притеснява? Най-сетне министър-председателят идва на нашия акъл", каза още бившият премиер.

В отговор на въпрос дали "Атака" не провокира предсрочни избори с поведението си, той коментира, че това, което прави партията на Волен Сидеров, е игра с огъня.
"Такива изцепки, акции и безобразия, каквито прави "Атака", потенциално могат да създадат много сериозен проблем на държавата и на хората", каза  Станишев, според когото е нужен много ясен отговор от страна на всички институции.
"За съжаление не виждам от страна на ГЕРБ сериозно отношение към този въпрос, очевидно все пак зависимостта от гласовете на "Атака" е доста сериозна", отбеляза лидерът на социалистите, въпреки, че от управляващата партия излязоха с декларация, в която се разграничиха от "Атака" и заявиха, че пътищата им ще се разделят, ако те останат на своята позиция след инцидента пред джамията.

"ДПС има готовност да се произведат парламентарни избори заедно с местните и с президентските", заяви пък заместник-председателят на партията Алиосман Имамов по повод изказването на Борисов. Според Имамов една от причините за тази позиция на Борисов е оценката на управляващата партия, че ако вотът е през тази есен, е вероятно ГЕРБ да спечели повече гласове, отколкото в края на четиригодишния мандат. Депутатът каза още, че е трудно сега да се прогнозира какво би било възможното коалиционно управление след евентуални предсрочни избори, но се надява, че няма да бъде в сегашния формат.

РЗС приветства изразената от премиера Бойко Борисов готовност за предсрочни избори, заявиха на свой ред в декларация на партията, разпространена до медиите.
"Призоваваме премиера поне веднъж в политическата си кариера да остане верен на думите си и да предизвика такива избори. Оттук нататък парламентарното оцеляване на правителството на Борисов ще се крепи единствено на купени единични депутати от отделни групи и на тайната подкрепа на ДПС. Схемата, по която работи Борисов, е той като кандидат на ГЕРБ да отиде на балотаж с кандидата на ДПС", се казва още в изявлението на Яне Янев и съпартийците му.