Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като посрещна сръбския президент Борис Тадич във ВИП-залата на летище Варна. По време на посещението си във Варна сръбският президент и българският премиер обсъдиха актуални проблеми в сферата на организираната престъпност, пътната инфраструктура и енергетиката. Ще бъдат обсъдени и сръбски инвестиции за АЕЦ „Белене”, обяви Тадич.

Според сръбския президент една от основните теми, които ще бъдат коментирани, е борбата с организираната престъпност, защото това е проблем не само за България или Сърбия, който трябва да бъде разрешен, а това е всеобщ проблем. Тадич обърна внимание на транспортния коридор номер 10, който до края на годината трябва да бъде довършен до унгарската граница, а до началото на 2012 г. Сърбия трябва да е готова с този инфраструктурен проект.

Ще бъде обърнато внимание и на нови инвестиции от сръбска страна и тяхното реализиране в страната. Сръбският президент Тадич допълни, че между България и Сърбия има общ проект за ски туризъм в Стара планина, както и за развиване на културните връзки между двете страни.

Пред представители на медиите сръбският президент изрази радостта си, че е на посещение във Варна на една неформална среща, която доказва добрите му приятелски отношения с българския премиер. „Ние живеем на една обща територия. България е член на ЕС, а Сърбия се старае да стане член”, каза Тадич. Той използва възможността да благодари на България за това, че страната ни оказва пълна подкрепа - Сърбия също да стане член на ЕС, както и за всички други начинания, които сръбската държава е предприела.

Борисов посочи, че за него е чест политик от ранга на Борис Тадич да бъде негов гост и подчерта, че той е бъдещето на Сърбия. Българският министър-председател потвърди подкрепата на София за бъдещата евро-атлантическа интеграция на Сърбия.

Борисов посочи, че пред двете страни стоят много икономически и инфраструктурни проекти като посочи енергийния проект „Южен поток”, който е особено важен за сръбската страна. „Срещата между нас е полезна и за двете страни и съм сигурен, че тя ще даде импулс на още по-тесните икономически връзки”, каза Борисов. Той изказа задоволство от факта, че транспортен коридор номер 10, част, от който е автомагистралата Ниш-София, се строи усилено и от двете страни.