Коментари - Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро | Днес.dir.bg

Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро

"Завещанието му е да бъде погребан на българска земя, независимо къде", казва историкът, който не може да прости на владетеля, че взема пожизнено възнаграждение за включването ни на страната на Германия в Първата световна война

Обратно в новината

Коментари - Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро | Днес.dir.bg

Коментари

С искането си да бъде погребан в България Фердинанд иска да покаже , че е живял заради българската кауза. Ние не искаме да уважим желанието му и искаме да го унижим . Всички трябва да бъдат наказани . Варварска традиция , която губи фокуса на перспективата. И още нещо -държава , която има безброй настоящи проблеми не е здравословно да се интересува основно от миналото си.

Значението на Фердинад за България е силно преувеличено. В действителност това е просто една слабохарактерна пионка инсталирана от великите сили за да не бъде България под руски контрол и за да следи за техни интереси. За това и хората около него са отявлени русофоби. Тези агенти са виновни за разделението на България на принцип за/против външна политика. В крайна сметка довела до българи да бъдат преследвани, затваряни, измъчвани и разстрелвани без съд и присъда, и не тези хора не бяха нито руски агенти, нито комунисти. Познато ли ви е? Същите агенти днес са инсталирани в българските правителства и това ще доведе само до нови разделение и страдания. Ние българите имаме нужда да се обеденим около решаването на вътрешните си проблеми, демография, децентрализация, законност, образование, задължителни избори, демокрация и други. България не й трябва да е част от нова война днес, защото тя ще се превърне в наша си, вътрешна такава.

Докарването на костите на стария Кобург в България е част от геополитическия заговора за промяна на политическия и културен код на българите. Изтъква се, че той е направил България независима, но това е за сметка на превързването ни към Германия. Тогава Австро-Унгарската империя е дала съгласието си за обявяването на бъгарската независимост. Монентът е добре подбран от бългаската дипломация. Използвано и тщеславието на Фердиннад. Този хитрец е съзнавал до какво може да доведе това и лино се застарховал. Довел е до 2 национални катастрофи странатани. За малко се отървал от линча на по време на Воинишкото въстание в края на ПСВ. Бих попитал мастиипомнят Академик, защо Н.в. Цар Борис Трети няма поне един значителен памерник. Той е дал здравето си за запазване на България от раорение през ВСВ. Не изгодно на силните на деня да говорят, че не се е съгласил да се изптратят българи да се бият на Изтония фронт на страната на Гермния срещу Съветска Русия! Българи са го изровили от Рилския манастир и са развърляли костите ми в незнайни места, поне да са ги игорили. Не по порачеие на Сталин, нашенска работа е, каквато е и сегашната с костите на Фердинанда - подлезурска с поклон към сегашния ни сюзерен. Тези кости няма да ни донесат добро!

В последно време ми прави впечатление, че българския народ от високи трибуни, го изнасилват морално, интелектуално и психически! Долу тираните, свобода за народа...

Решението е правилно, дори е закъсняло. Без Фердинанд няма Трето Българско Царство. Хубав или лош той е първият Цар след 500 г. мрак. Каква столица е София, ако няма погребан поне един Български Цар. Да си Цар е Отговорност, сега какво е много феодали и нито един годен да поеме Отговорност.

Айде научете я поне малко тая история бе, то бива невежество ама чак чък толкова.

Паметник на американските летци, срутили София, препогребване на "царя" довел България до две национални катастрофи, събаряне на паметника на Съветската армия, борба за събаряне на "Альоша".......всичко резултат на по широк поглед, всичко резултат на български поглед

Или резултат на чужд поглед

Ако Фердинанд бил умрял преди 2012г щял да се помни с добро. А сегашните политици когато и да умрат все ще е късно...

А що не върнат и двата влака със заграбеното

Нямало е как да се присъединим към Антантата - това е означавало, че ще се бием рамо до рамо със сърби и румънци, които са ни били противници във Втората Балканска (Междусъюзническата) война, т. е. имали сме да си им "връщаме" и то с лихвите. Е, върнали сме им - български войски влизат в Белград, Пашич бяга с британски самолет. Български войски влизат триумфално и в Букурещ. И гърците ядат хурката, въпреки че се правят на неутрални.

На този папагал още ли му дават сцена

А ако баба му беше мъжка. Щеше да има дръжка.

Първата световна и пак Първата световна! А защо забрави за 16 юни 1913 г.???

Самият факт, че абдикира от престола след две национални катастрофи, показва че мястото му не е в България. Почти всички българи имат лошо мнение за него. За разлика от сина му Борис Трети. Казва се в статията че даже сина му не му позволява да се върне в България. Това е показателно.

монархо обсебените дирлайнари мрат да ни заливат с помията за тея защо симеон не е в затвора?

Ако Цар Фердинанд беше спрял участието ни в тези войни за които го обвиняват днешните българи, то тогавашните българи щяха да го одерат жив.

И бай Тошо щяхме да го помним с добро ,ако не беше предал комунизма на .......

Много умно-''той е прагматичен,вземал е пари от всякъде'' Прост и нахален-български политик.

Още един "академик"... много академици в тая държава!

На такива като този академик им казват слуги. Пажове. Много обичат да лъскат ботушите на господаря си.

И този като лафа - а ако баба ти беше мъжка .... ! При онези времена решението е било правилно !

А няма ли да се погрижем да върнем тленните останки на Ванче Михайлов от РИМ ? Или са останали само сърбофили тука ?

да си го приберат... "През 1929 г. Михайлов започва стратегическа промяна във ВМРО – отдалечаване от целта за присъединяването на Македония към България и поставяне на нова задача – “свободна и независима Македония”, съединяваща трите части, т. е Вардарска, Егейска и Пиринска Македония като “втора българска държава на Балканите”. През 1933 г. новият курс на действие се превръща в доктрина на организацията. Според Михайлов нацията на новообразуващата се държава, състояща се от “македонски българи”, може да се дефинира и като “българо-македонска”, бидейки българска в етнокултурно и езиково отношение, и македонска - в регионално. Така ВМРО си създава враг в лицето на политическия елит в България, който до онзи момент, в по-голямата си част, е положително настроен към организацията. Резултатът от това е, че след 19-ти май 1934 г. политическият кръг “Звено” и Военният съюз изпращат българската армия срещу цитаделата на ВМРО в Петричко. Само за няколко дни структурите на организацията са разбити, лидерите й са интернирани, а през 1935 г. на Михайлов е издадена смъртна присъда"... Присъдата е утвърдена от Цар Борис;)

Няма как македонците да го приберат, даже и той не отрича българския характер на македония.

Да, ама не. И кои да били добрините на тоз пройдоха ? Че щял народът да го запомни с тях.

Още един ибрикчия и лизач на педалски задници. Това е то. И академик да е, и професор да е ибрикчията си остава ибрикчия. Ако не държи ибрика не може да живее.

Съвременниците му го ненавиждат. И прогонват. Нямам причина да се съмнявам в тяхната адекватност. Това са моите дядовци и прадядовци.

Проблемът е че народа от време навреме си обича диктатурата - я комунисти ще върне на власт, я възрожденци, и ще се намери някой български сатрап да взриви гробницата и да разпръсне костите, както е станало с Борис Трети. Затова и разумните европейски държави обикновено са скептични да връщат кости на монарх.

някои от тях, като кученце, ще примъкне нечии кокали... за да ги закопае;)

Истината е, че България е била независима само 10(десет години) 1908-1918 и това е времето точно на Цар Фердинанд! Нито преди нито след това България е независима! Проумейте го и погледнете какъв Цар сме имали! Даже и да е Цар, той е човек като всички нас и греши, но София е това, което е сега със Софийския университет, най-голямата действаща църква на Балканите, най--старата зоологическа градина на Балканите,първите самолети на Балканите, първата Ботаническа градина на Балканите,емблематични сгради от центъра на София и други големи градове като Варна, Русе, Пловдив. Първият самолет на Балканите, първият монарх в света качил се на самолет! България се уголемява и териториално, и брой хора въпреки жертвите, които дава!

Още един академик Абе, тук всички академици ли са такива, като този и денков?

Абе ние парламентарна република ли сме или какво? Какви са тия царе, царици, княгини? Какво е направила за България т.нар. княгиня Мария-Луиза, та има кръстени на нея булевард и спирка на метрото в София?

Иванчо бре, чети Иванчо го мързи!

оправдава средствата... три думи които могат да заместят горното интервю, което едва ли се споделя от избитите за постигането на тази цел българи;)

ми е разказвал, че когато Борис е починал и тялото му е било изложено за поклонение в храм-паметника Александър Невски, през нощта на летище София каца самолет. До него паркира кола и директно от стълбичката на самолета в колата се качва човек, облечен в тъмни дрехи и нахлупена шапка на главата. Колата го откарва до Александър Невски, непосредствено пред вратата на храма. След не повече от час човекът отново секачва на колата, от там на летището и отлита незнайно къде. Говорело се е, че това е бил Фердинанд, дошъл тайно да се прости със сина си. И наистина кракът му не е стъпил на българска земя - храмовете са т.нар. "неутрална зона". Но са само слухове.

е цар Фердинанд? Син на царица Клементина от Сакскобургския род, присвоил си държавата България след освобождението от турско робство. Дори неговите братовчеди са били против. Защо става така? Защото българите са имали и все още имат такова самосъзнание, че някой трябва ад иг командва. Именно този Сакскобургски род е причината днес да страда цяла Европа, и ние още повече, в ролята си на поданици-роби. Съзнанието ни е толкова изостанало, ако въобще го има, че на практика не съществуваме. Бъгария отдавна не е страна, държава, тя е само територия. Какво се възхищаваме на Фердинанд не знам? Койт се интересува повече от истинска история може да прочете за Царица Клементина от Орелан. Този човек, Фердинанд няма нищо общо с българския род, днешният негов отрок също. Този човек ни чужд и не мисли доброто на тази страна, и това ромите го знатя много добре. А българите отново сме недоразбрали.

Ако баба ми беше мъжка, щеше да е ходила войник, но не е и войник е ходил дядо ми. Обаче провалите на Фердинанд затъмняват всичко дето е направил преди това.

Няма само добър или само лош човек. Хората обаче помнят само лошото, за съжаление. За доброто не се сещат. А Фердинанд е противоречива личност, както повечето от нас.

ако акд. Марков се беше родил след 89г нямаше да е доносник на ДС- КГБ!!!

ДС феодалните старци да си кажат думата!

По време на управлението на Цар Фердинанд България увеличава територията си с над 8 200 км2 /печелим днешни Благоевградска, Смоленска, Кърджалийска и половината Пазарджишка области; губим Южна Добруджа/, а населението се увеличава с над 1,6 млн. поданици. Това се случва за 31 години властване. По време на управлението на Цар Борис Трети България увеличава територията си с над 7 500 км2 /връщаме си Южна Добруджа/, а населението се увеличава с над 2,1 млн. поданици. Това за 25 години властване. Отделно от това след 1941г. България администрира териториите на днешна Северна Македония и област Тракия и Македония на днешна Гърция. За 35 години демокрация България запазва територията си и губи над 2 милиона граждани под формата на емигранти. Изводите оставам на Вас.

ли?! на 24 април 1941 г. се сключва споразумението Клодиус – Попов, което регламентира правата на Германия върху отстъпените от нея за администриране от България югославски области. От гледна точка на международното право са важни следните три положения: 1. Германия експлоатира и свободно изнася без всякакви ограничения добити от нея сурови материали. 2. Конфискациите, извършени от германски войски, ще бъдат запазени в полза на Германия. 3. Германия си гарантира присъствието на германски войски в тези области, като разходите за тяхната издръжка се поемат от България. 4. Югославската и гръцка държавна собственост в администрираните от България територии подлежи на германско принудително управление. По-голямата част от въпросните права на Германия произтичат от чл. 53 и 55 на Хагската конвенция, по силата на която тя става временен суверен и управлява и ползва държавното имущество. Единствените права, които България реално придобива, произтичат от чл. 48 и чл. 49 на Хагската конвенция и се изразяват в приходи от облагане с данъци и такси на местното население във връзка с неговото администриране. Това означава, че въпреки частичното прехвърляне на права върху България по отношение на въпросните югославски територии, Германия запазва по-голямата част от притежавания от нея временен суверенитет. Важно е да се подчертае, че тези принципи са залегнали и в спогодбатаКлодиус – Попов от 27 април, отнасящи се за администрираните от България територии на Северна Гърция. И колкото и да ни е неприятно България воюва с войници на съюзниците защото Чърчил обявява гръцките и някои от сръбските партизани за редовни военни части от състава на британската армия, ерго заради избиването на тези партизани англичаните изискват много от офицерите ни служили в окупираните територии да бъдат обесени като военнопрестъпници.

Българин е бил Цар Борис. Тук се е родил, тук е живял, тук е умрял. И хората са го обичали, защото е бил изключително скромен и отзивчив човек. Баща му е абдикирал от властта, обрал е каквото могъл и го е изнесъл от България. Същият дединчо е и Симеончо - крадлива пасмина. Де каквото можа отараши и си го прибра, ама ние сме си за ебане! Дошъл дядо му с едни насрани гащи, цар ще ми става! Че сега с почести и тленните муостанки да погребем, сигурно парите за поддръжка на гроба му в Германия свършиха.

Големият провал на Фердинанд са външнополитическите му действия, довели до 2-та Балканска. И отговорността е лична - това е един самозабравил се второразряден владетел на малка държава, със самочувствие подплатено от смелостта и загубените животи на десетки хиляди български войници. Исторически безотговорно е да се обвиняват съветниците, или министрите му - той е единственият виновник. А участието ни в ПСВ, и на страната на Германия, е просто следствие от загубата в предишната война. Нямаме избор нито дали да участваме, нито на коя страна. От една страна трябва да се поправят тежките последици от недалновидната политика, от друга - само германците са склонни да изпълнят условията ни. Костите на Фердинанд нямат място в България. Той унищожи една развиваща се с бързи темпове държава, и предпредели съдбата й за десетилетия напред. Крадливия му внук да си вземе в Испания и да си го зарови в задния двор, да му се радва.

Да, бе, Цар Фердиндант виновен, а ген. Савов и македонстващата "общественост" чисти като сълза на млада вдовица от 1013г, нали !?

Велик държавник и визионер няма как да бъде обективно оценен от цървуланквоци и плебс от панелните гета. Абсолютно непочтено е и да се прехвърля вината за националните катастрофи само на Цар Фердидананд. Но дори и с тях - той е имал "топки" и е десйтвал за Голяма България - всички Бъгари (е, и други де) в едно Отечество! И накрая като истниски монрах поема вината САМ и абдикира. За разлика от масата "чисти" българи, чиито кръгозор приключва с кебапчета иил дребна аванта. За измекярското и снишено НРБ и нейните "ръкводитело" и де не говорим. Както и за прозводните днешни "политици". Почивай в мир във България Царя, наш!

БЪЛГАРОФОБИТЕ И ПЛАТЕНИТЕ МАРИОНЕТКИ да не дават определения на истинските българи!

Истинските българи не плуят по Царете си, те го оценйват обективно, и въпреки грешките им.

Бяга от България с 2 влака с ограбено.

Е, много ясно че СЕГА го връщат. Все пак щом е бил бисексуален, това отговаря на новите евроатлантически ценности на ППДБ и коалиция.

България трябва да се отърве от предатели и извратеняци дето я управляват.

Ако цар Фердинанд бе умрял август 1912 г., по време на тържествата за четвърт век от възшествието, щеше да се помни като добър цар. Както Борис Трети остави добър спомен у българите. Обаче който иска да става Император на възродената Византийска империя го чака заробващия Ньойски договор и абдиакция!!!

да стане цар на Велика България, ако се беше леко смирил след Балканската война и беше взел което е възможно (а не което му се иска). Тогава нямаше да има междусъюзническа война, а може би нямаше да участваме и в ПСВ.

Щом в града Кобург не го искат и на тях е направил нещо.Малко ли са две национални катастрофи и България е със съкратени-орязани граници.

Русия ни освободи от робство и ни даде държавата България и свободата. А едни корумпета довлякоха буквално за цар - не руснак от нашата Освободителка, а германец! ЗАЩО 1 ГОДИНА СЛЕД КЪРВАВАТА КАСАПНИЦА НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ГЕРМАНСКИЯ КАНЦЛЕР НЕ ИДВА ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ДА ГИ ОСВОБОДИ?! Защо не идва Германия, а идва Русия! И "българи" докарват не от Русия цар, (от Русия която въвежда Търновската конституция по Белгийски модел) а докарват цар, княз от Германия, бе?! Това почтено, морално ли е?! Абе, професоре, професоре? РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО МОЖЕШЕ ДА Е МНОГО МНОГО ПО-УСПЕШНО БЕЗ ГЕРМАНЕЦА НЕ БЪЛГАРИН, ДОКАРАН ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ! ... Но има полза от докарването на трупните останки на Фердинанд - ИСТИНАТА ЦЪФНА - КОЙ И ЗАЩО Е ДОКАРАЛ ГЕРМАНЕЦ ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИЯ! Колеги тук написаха - това е онзи егоистичен финансист Род.шилд. Което той е направил от симпатии и любов към българите?!

доведен за монарх на българите без одобрението на руския император.

Защото над освободената от Русия и загиналите хиляди руски войници България веднага са потекли лигите на западняците и те са започнали да заплашват Русия, също като днес! Лъжата и безчестието са най-долните пороци платени корумпета докарват чужденец, който НЯМА НИКАКЪВ ПРИНОС ЗА ПОЯВАТА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ! и затова Истината винаги побеждава с върнатите трупни останки или без тях!

с минусите на българофобите! Унижение за всички вас слугите предатели на България и Православието!

Ото фон Бисмарк казва: "За тези конекрадци от долен Дунав не бих пожертвал живота дори и на един пруски хусар!"

Те винаги с лъжа успяват да завладеят чуждите природни ресурси набеждаваш едни хора, че са конекрадци и ги санкционираш! Също като днес. Засрами се, бе антипич

А пък другарят Георги Димитров казва пред Лайпцигския процес, че когато България е имала азбука и език, Карл Велики е разговарял на немски само с конете си!

Царят е германец, защото България е европейска държава и ни трябва европеец, а не сибирски азиатец.

Абе шматарок , те руските царе да не мислиш , че са руснаци бре муахахахахахаххаах

ни разпокъса. Стига комунистическо изкривяване на историята и проруска пропаганда.

Цитат: "Така че не бива тези 6 години с три войни и две национални катастрофи да зачеркнат неговия принос" Същото може да се каже сигурно и за Хитлер и Мусолини. ;) За България Фердинанд е един престъпник. Трето българско царство не съществува. Не може спуснат от вън да е цар. За да е бил цар, трябва да е българин.

щяха да намерят българин за цар през 1878 г.? След като българският царски род се е затрил за близо 500 г. турско робство. Може би някой нов цар Ивайло?

По-добре царят свинар от чужд.

Е бай Тошо беше цар овчар!

Условието турско атлантическия роб Фердинанд да тръгне с 9 вагона багаж и български съкровища е да не са връща никога в България. Твар Буриз Три със син цар Хасан Две швейцарските му сметки

Най-големият му грях към България, е че не ликвидира русофистилията, а вместо това ликвидира Стамболов по желание на московитите. После направи паметник на окупатора пред Парламента и върна предателите-майкопродавци, офицери-русофили в България, за да продължат да плетат долните си козни срещу Българский род.

за всичко има време

да ни освободи от турско робство, абе българофобе? Ами ни тропосаха тарикатите грабители на природните ресурси на България тропосаха ни чрез платени марионетки - цар не от Русия- Освободителката, ами от Германия. Ще ви се не види и на българофобите, предатели жалки.

И един вагон злато, който е изнесъл от България. Това е била цялата хазна. Публиката ръкопляска.

с 99.99 процента от политиците е така ако бяха умряли в началото на криерата си щяхме да ги помним с добро.

Ха ха ха ха - много добре си го казал :-)

"взимал е пари отвсякъде. Откъдето може. Обаче той е цар на българите. " Ай сиктир бе.... това не е ли достатъчно да се види за какъв алчен боклук говорим?? Сложили това диване за "цар" , взел какво може отдето може - но трябвало да го уважаваме??

Всички царе-дупе-близци да се строят!

А ако България имаше Ф-16-ки през 1913г., трите морета не ни мърдат.

Мисля, че и само с Ме109 сме щели да се справиме и да сме на три морета.

Чувствам се като на партийна сбирка, убеждават ме да харесам патрона на партията. Махате мумиите!

Коментари - Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро | Днес.dir.bg

Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро

"Завещанието му е да бъде погребан на българска земя, независимо къде", казва историкът, който не може да прости на владетеля, че взема пожизнено възнаграждение за включването ни на страната на Германия в Първата световна война

Обратно в новината

Коментари - Акад. Георги Марков: Ако Фердинанд беше починал през 1912-а, щяхме да го помним само с добро | Днес.dir.bg

Коментари

С искането си да бъде погребан в България Фердинанд иска да покаже , че е живял заради българската кауза. Ние не искаме да уважим желанието му и искаме да го унижим . Всички трябва да бъдат наказани . Варварска традиция , която губи фокуса на перспективата. И още нещо -държава , която има безброй настоящи проблеми не е здравословно да се интересува основно от миналото си.

Значението на Фердинад за България е силно преувеличено. В действителност това е просто една слабохарактерна пионка инсталирана от великите сили за да не бъде България под руски контрол и за да следи за техни интереси. За това и хората около него са отявлени русофоби. Тези агенти са виновни за разделението на България на принцип за/против външна политика. В крайна сметка довела до българи да бъдат преследвани, затваряни, измъчвани и разстрелвани без съд и присъда, и не тези хора не бяха нито руски агенти, нито комунисти. Познато ли ви е? Същите агенти днес са инсталирани в българските правителства и това ще доведе само до нови разделение и страдания. Ние българите имаме нужда да се обеденим около решаването на вътрешните си проблеми, демография, децентрализация, законност, образование, задължителни избори, демокрация и други. България не й трябва да е част от нова война днес, защото тя ще се превърне в наша си, вътрешна такава.

Докарването на костите на стария Кобург в България е част от геополитическия заговора за промяна на политическия и културен код на българите. Изтъква се, че той е направил България независима, но това е за сметка на превързването ни към Германия. Тогава Австро-Унгарската империя е дала съгласието си за обявяването на бъгарската независимост. Монентът е добре подбран от бългаската дипломация. Използвано и тщеславието на Фердиннад. Този хитрец е съзнавал до какво може да доведе това и лино се застарховал. Довел е до 2 национални катастрофи странатани. За малко се отървал от линча на по време на Воинишкото въстание в края на ПСВ. Бих попитал мастиипомнят Академик, защо Н.в. Цар Борис Трети няма поне един значителен памерник. Той е дал здравето си за запазване на България от раорение през ВСВ. Не изгодно на силните на деня да говорят, че не се е съгласил да се изптратят българи да се бият на Изтония фронт на страната на Гермния срещу Съветска Русия! Българи са го изровили от Рилския манастир и са развърляли костите ми в незнайни места, поне да са ги игорили. Не по порачеие на Сталин, нашенска работа е, каквато е и сегашната с костите на Фердинанда - подлезурска с поклон към сегашния ни сюзерен. Тези кости няма да ни донесат добро!

В последно време ми прави впечатление, че българския народ от високи трибуни, го изнасилват морално, интелектуално и психически! Долу тираните, свобода за народа...

Решението е правилно, дори е закъсняло. Без Фердинанд няма Трето Българско Царство. Хубав или лош той е първият Цар след 500 г. мрак. Каква столица е София, ако няма погребан поне един Български Цар. Да си Цар е Отговорност, сега какво е много феодали и нито един годен да поеме Отговорност.

Айде научете я поне малко тая история бе, то бива невежество ама чак чък толкова.

Паметник на американските летци, срутили София, препогребване на "царя" довел България до две национални катастрофи, събаряне на паметника на Съветската армия, борба за събаряне на "Альоша".......всичко резултат на по широк поглед, всичко резултат на български поглед

Или резултат на чужд поглед

Ако Фердинанд бил умрял преди 2012г щял да се помни с добро. А сегашните политици когато и да умрат все ще е късно...

А що не върнат и двата влака със заграбеното

Нямало е как да се присъединим към Антантата - това е означавало, че ще се бием рамо до рамо със сърби и румънци, които са ни били противници във Втората Балканска (Междусъюзническата) война, т. е. имали сме да си им "връщаме" и то с лихвите. Е, върнали сме им - български войски влизат в Белград, Пашич бяга с британски самолет. Български войски влизат триумфално и в Букурещ. И гърците ядат хурката, въпреки че се правят на неутрални.

На този папагал още ли му дават сцена

А ако баба му беше мъжка. Щеше да има дръжка.

Първата световна и пак Първата световна! А защо забрави за 16 юни 1913 г.???

Самият факт, че абдикира от престола след две национални катастрофи, показва че мястото му не е в България. Почти всички българи имат лошо мнение за него. За разлика от сина му Борис Трети. Казва се в статията че даже сина му не му позволява да се върне в България. Това е показателно.

монархо обсебените дирлайнари мрат да ни заливат с помията за тея защо симеон не е в затвора?

Ако Цар Фердинанд беше спрял участието ни в тези войни за които го обвиняват днешните българи, то тогавашните българи щяха да го одерат жив.

И бай Тошо щяхме да го помним с добро ,ако не беше предал комунизма на .......

Много умно-''той е прагматичен,вземал е пари от всякъде'' Прост и нахален-български политик.

Още един "академик"... много академици в тая държава!

На такива като този академик им казват слуги. Пажове. Много обичат да лъскат ботушите на господаря си.

И този като лафа - а ако баба ти беше мъжка .... ! При онези времена решението е било правилно !

А няма ли да се погрижем да върнем тленните останки на Ванче Михайлов от РИМ ? Или са останали само сърбофили тука ?

да си го приберат... "През 1929 г. Михайлов започва стратегическа промяна във ВМРО – отдалечаване от целта за присъединяването на Македония към България и поставяне на нова задача – “свободна и независима Македония”, съединяваща трите части, т. е Вардарска, Егейска и Пиринска Македония като “втора българска държава на Балканите”. През 1933 г. новият курс на действие се превръща в доктрина на организацията. Според Михайлов нацията на новообразуващата се държава, състояща се от “македонски българи”, може да се дефинира и като “българо-македонска”, бидейки българска в етнокултурно и езиково отношение, и македонска - в регионално. Така ВМРО си създава враг в лицето на политическия елит в България, който до онзи момент, в по-голямата си част, е положително настроен към организацията. Резултатът от това е, че след 19-ти май 1934 г. политическият кръг “Звено” и Военният съюз изпращат българската армия срещу цитаделата на ВМРО в Петричко. Само за няколко дни структурите на организацията са разбити, лидерите й са интернирани, а през 1935 г. на Михайлов е издадена смъртна присъда"... Присъдата е утвърдена от Цар Борис;)

Няма как македонците да го приберат, даже и той не отрича българския характер на македония.

Да, ама не. И кои да били добрините на тоз пройдоха ? Че щял народът да го запомни с тях.

Още един ибрикчия и лизач на педалски задници. Това е то. И академик да е, и професор да е ибрикчията си остава ибрикчия. Ако не държи ибрика не може да живее.

Съвременниците му го ненавиждат. И прогонват. Нямам причина да се съмнявам в тяхната адекватност. Това са моите дядовци и прадядовци.

Проблемът е че народа от време навреме си обича диктатурата - я комунисти ще върне на власт, я възрожденци, и ще се намери някой български сатрап да взриви гробницата и да разпръсне костите, както е станало с Борис Трети. Затова и разумните европейски държави обикновено са скептични да връщат кости на монарх.

някои от тях, като кученце, ще примъкне нечии кокали... за да ги закопае;)

Истината е, че България е била независима само 10(десет години) 1908-1918 и това е времето точно на Цар Фердинанд! Нито преди нито след това България е независима! Проумейте го и погледнете какъв Цар сме имали! Даже и да е Цар, той е човек като всички нас и греши, но София е това, което е сега със Софийския университет, най-голямата действаща църква на Балканите, най--старата зоологическа градина на Балканите,първите самолети на Балканите, първата Ботаническа градина на Балканите,емблематични сгради от центъра на София и други големи градове като Варна, Русе, Пловдив. Първият самолет на Балканите, първият монарх в света качил се на самолет! България се уголемява и териториално, и брой хора въпреки жертвите, които дава!

Още един академик Абе, тук всички академици ли са такива, като този и денков?

Абе ние парламентарна република ли сме или какво? Какви са тия царе, царици, княгини? Какво е направила за България т.нар. княгиня Мария-Луиза, та има кръстени на нея булевард и спирка на метрото в София?

Иванчо бре, чети Иванчо го мързи!

оправдава средствата... три думи които могат да заместят горното интервю, което едва ли се споделя от избитите за постигането на тази цел българи;)

ми е разказвал, че когато Борис е починал и тялото му е било изложено за поклонение в храм-паметника Александър Невски, през нощта на летище София каца самолет. До него паркира кола и директно от стълбичката на самолета в колата се качва човек, облечен в тъмни дрехи и нахлупена шапка на главата. Колата го откарва до Александър Невски, непосредствено пред вратата на храма. След не повече от час човекът отново секачва на колата, от там на летището и отлита незнайно къде. Говорело се е, че това е бил Фердинанд, дошъл тайно да се прости със сина си. И наистина кракът му не е стъпил на българска земя - храмовете са т.нар. "неутрална зона". Но са само слухове.

е цар Фердинанд? Син на царица Клементина от Сакскобургския род, присвоил си държавата България след освобождението от турско робство. Дори неговите братовчеди са били против. Защо става така? Защото българите са имали и все още имат такова самосъзнание, че някой трябва ад иг командва. Именно този Сакскобургски род е причината днес да страда цяла Европа, и ние още повече, в ролята си на поданици-роби. Съзнанието ни е толкова изостанало, ако въобще го има, че на практика не съществуваме. Бъгария отдавна не е страна, държава, тя е само територия. Какво се възхищаваме на Фердинанд не знам? Койт се интересува повече от истинска история може да прочете за Царица Клементина от Орелан. Този човек, Фердинанд няма нищо общо с българския род, днешният негов отрок също. Този човек ни чужд и не мисли доброто на тази страна, и това ромите го знатя много добре. А българите отново сме недоразбрали.

Ако баба ми беше мъжка, щеше да е ходила войник, но не е и войник е ходил дядо ми. Обаче провалите на Фердинанд затъмняват всичко дето е направил преди това.

Няма само добър или само лош човек. Хората обаче помнят само лошото, за съжаление. За доброто не се сещат. А Фердинанд е противоречива личност, както повечето от нас.

ако акд. Марков се беше родил след 89г нямаше да е доносник на ДС- КГБ!!!

ДС феодалните старци да си кажат думата!

По време на управлението на Цар Фердинанд България увеличава територията си с над 8 200 км2 /печелим днешни Благоевградска, Смоленска, Кърджалийска и половината Пазарджишка области; губим Южна Добруджа/, а населението се увеличава с над 1,6 млн. поданици. Това се случва за 31 години властване. По време на управлението на Цар Борис Трети България увеличава територията си с над 7 500 км2 /връщаме си Южна Добруджа/, а населението се увеличава с над 2,1 млн. поданици. Това за 25 години властване. Отделно от това след 1941г. България администрира териториите на днешна Северна Македония и област Тракия и Македония на днешна Гърция. За 35 години демокрация България запазва територията си и губи над 2 милиона граждани под формата на емигранти. Изводите оставам на Вас.

ли?! на 24 април 1941 г. се сключва споразумението Клодиус – Попов, което регламентира правата на Германия върху отстъпените от нея за администриране от България югославски области. От гледна точка на международното право са важни следните три положения: 1. Германия експлоатира и свободно изнася без всякакви ограничения добити от нея сурови материали. 2. Конфискациите, извършени от германски войски, ще бъдат запазени в полза на Германия. 3. Германия си гарантира присъствието на германски войски в тези области, като разходите за тяхната издръжка се поемат от България. 4. Югославската и гръцка държавна собственост в администрираните от България територии подлежи на германско принудително управление. По-голямата част от въпросните права на Германия произтичат от чл. 53 и 55 на Хагската конвенция, по силата на която тя става временен суверен и управлява и ползва държавното имущество. Единствените права, които България реално придобива, произтичат от чл. 48 и чл. 49 на Хагската конвенция и се изразяват в приходи от облагане с данъци и такси на местното население във връзка с неговото администриране. Това означава, че въпреки частичното прехвърляне на права върху България по отношение на въпросните югославски територии, Германия запазва по-голямата част от притежавания от нея временен суверенитет. Важно е да се подчертае, че тези принципи са залегнали и в спогодбатаКлодиус – Попов от 27 април, отнасящи се за администрираните от България територии на Северна Гърция. И колкото и да ни е неприятно България воюва с войници на съюзниците защото Чърчил обявява гръцките и някои от сръбските партизани за редовни военни части от състава на британската армия, ерго заради избиването на тези партизани англичаните изискват много от офицерите ни служили в окупираните територии да бъдат обесени като военнопрестъпници.

Българин е бил Цар Борис. Тук се е родил, тук е живял, тук е умрял. И хората са го обичали, защото е бил изключително скромен и отзивчив човек. Баща му е абдикирал от властта, обрал е каквото могъл и го е изнесъл от България. Същият дединчо е и Симеончо - крадлива пасмина. Де каквото можа отараши и си го прибра, ама ние сме си за ебане! Дошъл дядо му с едни насрани гащи, цар ще ми става! Че сега с почести и тленните муостанки да погребем, сигурно парите за поддръжка на гроба му в Германия свършиха.

Големият провал на Фердинанд са външнополитическите му действия, довели до 2-та Балканска. И отговорността е лична - това е един самозабравил се второразряден владетел на малка държава, със самочувствие подплатено от смелостта и загубените животи на десетки хиляди български войници. Исторически безотговорно е да се обвиняват съветниците, или министрите му - той е единственият виновник. А участието ни в ПСВ, и на страната на Германия, е просто следствие от загубата в предишната война. Нямаме избор нито дали да участваме, нито на коя страна. От една страна трябва да се поправят тежките последици от недалновидната политика, от друга - само германците са склонни да изпълнят условията ни. Костите на Фердинанд нямат място в България. Той унищожи една развиваща се с бързи темпове държава, и предпредели съдбата й за десетилетия напред. Крадливия му внук да си вземе в Испания и да си го зарови в задния двор, да му се радва.

Да, бе, Цар Фердиндант виновен, а ген. Савов и македонстващата "общественост" чисти като сълза на млада вдовица от 1013г, нали !?

Велик държавник и визионер няма как да бъде обективно оценен от цървуланквоци и плебс от панелните гета. Абсолютно непочтено е и да се прехвърля вината за националните катастрофи само на Цар Фердидананд. Но дори и с тях - той е имал "топки" и е десйтвал за Голяма България - всички Бъгари (е, и други де) в едно Отечество! И накрая като истниски монрах поема вината САМ и абдикира. За разлика от масата "чисти" българи, чиито кръгозор приключва с кебапчета иил дребна аванта. За измекярското и снишено НРБ и нейните "ръкводитело" и де не говорим. Както и за прозводните днешни "политици". Почивай в мир във България Царя, наш!

БЪЛГАРОФОБИТЕ И ПЛАТЕНИТЕ МАРИОНЕТКИ да не дават определения на истинските българи!

Истинските българи не плуят по Царете си, те го оценйват обективно, и въпреки грешките им.

Бяга от България с 2 влака с ограбено.

Е, много ясно че СЕГА го връщат. Все пак щом е бил бисексуален, това отговаря на новите евроатлантически ценности на ППДБ и коалиция.

България трябва да се отърве от предатели и извратеняци дето я управляват.

Ако цар Фердинанд бе умрял август 1912 г., по време на тържествата за четвърт век от възшествието, щеше да се помни като добър цар. Както Борис Трети остави добър спомен у българите. Обаче който иска да става Император на възродената Византийска империя го чака заробващия Ньойски договор и абдиакция!!!

да стане цар на Велика България, ако се беше леко смирил след Балканската война и беше взел което е възможно (а не което му се иска). Тогава нямаше да има междусъюзническа война, а може би нямаше да участваме и в ПСВ.

Щом в града Кобург не го искат и на тях е направил нещо.Малко ли са две национални катастрофи и България е със съкратени-орязани граници.

Русия ни освободи от робство и ни даде държавата България и свободата. А едни корумпета довлякоха буквално за цар - не руснак от нашата Освободителка, а германец! ЗАЩО 1 ГОДИНА СЛЕД КЪРВАВАТА КАСАПНИЦА НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ГЕРМАНСКИЯ КАНЦЛЕР НЕ ИДВА ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ДА ГИ ОСВОБОДИ?! Защо не идва Германия, а идва Русия! И "българи" докарват не от Русия цар, (от Русия която въвежда Търновската конституция по Белгийски модел) а докарват цар, княз от Германия, бе?! Това почтено, морално ли е?! Абе, професоре, професоре? РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО МОЖЕШЕ ДА Е МНОГО МНОГО ПО-УСПЕШНО БЕЗ ГЕРМАНЕЦА НЕ БЪЛГАРИН, ДОКАРАН ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ! ... Но има полза от докарването на трупните останки на Фердинанд - ИСТИНАТА ЦЪФНА - КОЙ И ЗАЩО Е ДОКАРАЛ ГЕРМАНЕЦ ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИЯ! Колеги тук написаха - това е онзи егоистичен финансист Род.шилд. Което той е направил от симпатии и любов към българите?!

доведен за монарх на българите без одобрението на руския император.

Защото над освободената от Русия и загиналите хиляди руски войници България веднага са потекли лигите на западняците и те са започнали да заплашват Русия, също като днес! Лъжата и безчестието са най-долните пороци платени корумпета докарват чужденец, който НЯМА НИКАКЪВ ПРИНОС ЗА ПОЯВАТА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ! и затова Истината винаги побеждава с върнатите трупни останки или без тях!

с минусите на българофобите! Унижение за всички вас слугите предатели на България и Православието!

Ото фон Бисмарк казва: "За тези конекрадци от долен Дунав не бих пожертвал живота дори и на един пруски хусар!"

Те винаги с лъжа успяват да завладеят чуждите природни ресурси набеждаваш едни хора, че са конекрадци и ги санкционираш! Също като днес. Засрами се, бе антипич

А пък другарят Георги Димитров казва пред Лайпцигския процес, че когато България е имала азбука и език, Карл Велики е разговарял на немски само с конете си!

Царят е германец, защото България е европейска държава и ни трябва европеец, а не сибирски азиатец.

Абе шматарок , те руските царе да не мислиш , че са руснаци бре муахахахахахаххаах

ни разпокъса. Стига комунистическо изкривяване на историята и проруска пропаганда.

Цитат: "Така че не бива тези 6 години с три войни и две национални катастрофи да зачеркнат неговия принос" Същото може да се каже сигурно и за Хитлер и Мусолини. ;) За България Фердинанд е един престъпник. Трето българско царство не съществува. Не може спуснат от вън да е цар. За да е бил цар, трябва да е българин.

щяха да намерят българин за цар през 1878 г.? След като българският царски род се е затрил за близо 500 г. турско робство. Може би някой нов цар Ивайло?

По-добре царят свинар от чужд.

Е бай Тошо беше цар овчар!

Условието турско атлантическия роб Фердинанд да тръгне с 9 вагона багаж и български съкровища е да не са връща никога в България. Твар Буриз Три със син цар Хасан Две швейцарските му сметки

Най-големият му грях към България, е че не ликвидира русофистилията, а вместо това ликвидира Стамболов по желание на московитите. После направи паметник на окупатора пред Парламента и върна предателите-майкопродавци, офицери-русофили в България, за да продължат да плетат долните си козни срещу Българский род.

за всичко има време

да ни освободи от турско робство, абе българофобе? Ами ни тропосаха тарикатите грабители на природните ресурси на България тропосаха ни чрез платени марионетки - цар не от Русия- Освободителката, ами от Германия. Ще ви се не види и на българофобите, предатели жалки.

И един вагон злато, който е изнесъл от България. Това е била цялата хазна. Публиката ръкопляска.

с 99.99 процента от политиците е така ако бяха умряли в началото на криерата си щяхме да ги помним с добро.

Ха ха ха ха - много добре си го казал :-)

"взимал е пари отвсякъде. Откъдето може. Обаче той е цар на българите. " Ай сиктир бе.... това не е ли достатъчно да се види за какъв алчен боклук говорим?? Сложили това диване за "цар" , взел какво може отдето може - но трябвало да го уважаваме??

Всички царе-дупе-близци да се строят!

А ако България имаше Ф-16-ки през 1913г., трите морета не ни мърдат.

Мисля, че и само с Ме109 сме щели да се справиме и да сме на три морета.

Чувствам се като на партийна сбирка, убеждават ме да харесам патрона на партията. Махате мумиите!