Призивът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да бъдат разрешени ударите със западни оръжия по руска територия и в същото време заявката, че Пактът няма да участва в конфликта със свои войски в Украйна, си противоречат, констатира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Комсомолская правда". След апела на Столтенберг Парламентарната асамблея на Алианса в София гласува вчера декларация, която разреши ударите с натовско оръжие по руска територия.

Едновременно с това Песков изтъкна, че сред западните страни цари разнобой по темата.

"Ние виждаме, че по този въпрос няма единство на мненията в западния лагер", коментира говорителят на Путин в интервю за "Известия". Според него някои представители на Запада отправят "абсолютно безотговорни и провокативни изявления", но има и други, които задават въпроса: "А трябва ли ни по-нататъшна ескалация?"

Попитан как ще отговори Москва на атака с натовско оръжие по нейна територия, Песков каза, че отговора го знаят военните и президентът Владимир Путин. По думите му армията се готви за контрамерки в случай, че Западът позволи на Украйна да атакува руска територия с далекобойно западно оръжие, пише "Комсомолская правда".

Песков заяви, че без участието на Русия предстоящата конференция в Швейцария през юни за урегулиране на конфликта в Украйна е безперспективна и абсурдна.

Освен това говорителят на Кремъл опроверга появилата се информация преди ден, че се готви среща на върха по украинския въпрос, която ще се проведе в Саудитска Арабия с участието на Русия. Според него това е в сферата на хипотезите и не е сериозно. За подобен форум съобщи на 27 май Bloomberg, като се позова на свой източник.

Песков коментира и думите на американския президент Джо Байдън, че американските военни са освободили Европа и са спасили света от Хитлер по време на Втората световна война. Според прессекретаря на Путин това е опит за трансформация на историята, цитира го "Известия".

Байдън направи изказването на 27 май на военното гробище Арлингтън, по време на което не спомена ролята на СССР и другите съюзници за победата над Хитлер. Според Песков младите поколения в европейските страни даже не знаят кой е участвал във Втората световна война, тъй като не са го учили, а наред с това е налице тренд от страна на политическите лидери да бъде изтрита от историята ролята на съветския народ за спасението на света от фашизма.