Това е наредил премиерът Бойко Борисов на министрите по време на правителственото заседание в сряда, показва стенограмата.
Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представя справка за конкурса за АЕЦ „Белене”, след като Борисов настоява за това, защото "ни искат вот на недоверие от БСП".

Добрев съобщава, че предишното правителство е възложило проекта за разчистването на площадката на атомната централа не на НЕК, а на фирма “Атомстройекспорт”, избрана за изпълнител на централата. Със споразумение българската държава поръчва изработването на оборудване с дълъг цикъл на производство за 1.3 млрд. лв. По това време RWЕ не е в този проект, не е осигурено финансиране, а поетите ангажименти тежат изцяло на бюджета на НЕК. От октомври миналата година държавната компания е в невъзможност да изпълнява задълженията по договора към “Атомстройекспорт” и спира плащанията.

Недоволен, премиерът заръчва: "Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на контракт – видно. Задължаване с пари без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена, и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?! Срещнете се и питайте какво не е ясно – не знаете Закона за обществените поръчки?"
Той дори се разпорежда правосъдният министър Диана Ковачева да се включи, да извади закона и да подчертае "членовете (от закона - б.р.) какво значат".

„В писмо казват че, ние – руската страна в случая - не искаме да участваме във вашите далавери и да се компрометираме, така че харчете си парите, разрушавайте си, правете си каквото искате, изцяло българска работа, но не ни забърквайте в тази далавера. Това им казват с това писмо в случая руснаците... Сигурно старият шеф на НЕК ще понесе цялата отговорност. Но пък той, като отиде да го разпитват, може да каже къде и как са го викали и какво са му казали. Но това е крайно време да се разследва. В противен случай ние си правим закони за пред кой, за пред Брюксел?”, заявява още Борисов.

След това той се обръща към вътрешния министър Цветан Цветанов:
„Докато прокуратурата не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали досега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят. По принцип трябва да знаят моите министри дали имат право да го правят. По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова”.

Министър-председателят заявява, че от прокуратурата са  длъжни да излязат и да кажат, защото досъдебното производство е започнато още през 2008 година, а сега "отиваме в средата на 2012 г."
"Извинявайте, но 4 години…!? Да се види какво е направила Криминална полиция, какво са направили прокурорите. Ако трябва да се видят докладите на ДАНС какви са. Поеми го (отново към Цветанов - б.р.) и направи преглед на това стопанство, докъде са отишли всички тези дела. Но това не може да продължава - да се упражняват на тази тема. Това не е политическа тема. Това е финансово-икономическа тема. И те умишлено я вдигат на политическо ниво – „за” и „против” Русия. Тук изобщо не става въпрос за „за” и „против”, става въпрос за Закона за обществени поръчки, за спазване на закони", категоричен е Борисов.

В отговор вицепремиерът казва: "Г-н премиер, изцяло Ви подкрепям и знаете моята позиция каква е към съдебната система".
Борисов обаче го поправя: "Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите".
"И те са част от съдебната система", настоява Цветанов.
"Да, но да се разграничи", нарежда премиерът.

Преди точката от дневния ред да бъде приета, той заявява в заключение: "Повтарям, не очаквам да бъдат осъдени тези могъщи хора, които са срещу нас. Просто очаквам да ни дадат това от прокуратурата. Това ми е нужно за вота на недоверие, защото Първанов казва – ако дойда аз и стана премиер, възобновявам този проект. Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения как ще го възобнови?! Това не са помилванията. Тук става въпрос за милиарди. Затова това ни е много важно. Помоли ги, говори с тях (не става ясно към кого се обръща - б.р.).