Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция относно обявената изказването на президента Румен Радев, ако искат битка ще си я получат. 

"Толкова усилия полагам, и анализаторите ми признават, че усилията дават успех да успокояваме Балканите. Видяхте каква огромна болка има в Сърбия, но те бяха вчера тук. Ние останалите показваме, че Сърбия е част от Европа. Разбрахме се да отидем на първия съвет на Юнкер, после и с останалите колеги да разговаряме и всички държави от Балканите да получат перспектива", каза Борисов.

"До този момент с президента Радев имаме прекрасен диалог и когато си служиш с факти е най-доброто. Радев може да ме държи отговорен, ако аз или мой министър сме говорили безотговорно. Ние сме парламентарна република. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка. Ако тръгна със същия тон и аргументи за така наречените беквокали, какво ще се получи", попита Борисов. 

Йончева бе шеф на пресцентъра му, изпрати я в парламента да громи ГЕРБ, той отговорен ли е? Ако приемем, че най-високия връх на БСП е Радев, който присъства на техен пленум, Нинова му е моя Цветанов. Тръгнем ли по тази плоскост те първи започнаха, каза Борисов.

В същото време припомни, че освен Балканите, Каталуния тепърва започва, картините на насилие няма да отшумят.

Показали сме максимално държавническо отношение. Той поясни, че с президента се изпращат вицепремиери и посочи като пример срещата на НАТО.

Където аз участвам имаме негов представител. За да може президента да научава от първа ръка всяка една моя дума. Съветите за сигурност, участват негови представители. Нещо повече в деня, в който е направено това изказване, му се обадих относно стиковане на програмите ни, за да показваме че държавата е спокойна, каза Борисов. Той допълни, че по време на разговора е имало прекрасен тон на най-близки съратници, които имат една единствена цел държавата да работи в синхрон. Най-малко не съм усетил и нотка, че парламента се готви за война.

Много пъти съм му казвал остави ги двете партии в парламента, те се бият не на шега, каза Борисов. Беквокалите на Радев само ни нападат, той защо не им каже да не го правят?, попита Борисов.

Мъжките разговори ги оставям за г-жа Нинова. Така Борисов отговори на въпрос защо не седне "по мъжки" с президента Радев да поговорят. Със самолетите парламентът ще търси друго решение, ще се пазарим, аз съм му го казал, не е някаква завера зад гърба му", заяви премиерът. Самолети, та самолети, а влакове не са ли нужни, попита Борисов.

Поне от моя страна, не само няма нападение и провокация, бих се извинил веднага, ако член на кабинета, му е нанесъл обида. Можем да създаваме стабилност, между мен и Радев съм усетил уважение и стабилност. На война като на война - не е сигурно, че ще я спечелим. Сблъсквали сме се с много по-силни противници. Ние в момента сме остров на стабилност. Няма показател, по който държавата да не е в по-добро състояние от преди. Моята ръка и моето разбиране към президента е да работим в мир и синхрон, ако избере друго, ще се защитаваме.

Може да ме обвинят в много грехове, но страх нямам. Имам уважение, аз съм имал рейтинг и 90% като гл. секретар. Аз му пожелавам и втори мандат. Аз съм му казвал, не ме интересува тази институция от партийна гледна точка. Аз искам сигурност за държавата, аз се усещам, че съм добронамерен.

За самолетите съм му казал, това са милиарди. Ние като партия имаме приоритети - минималната пенсия и заплатите на учителите, сега ще надградим и за армията, и за техниката. Ангажимент на правителството е да подреди приоритетите, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че най-правилно е кметът на Хасково Беливанов да подаде оставка и в града да има избори. Ние сме длъжни да покажем, че оставката е и морален акт. Добрев ще трябва да докаже истината, каза Борисов и обеща да чисти роднинските отношения във властта, тъй като още през 2009 г. година ГЕРБ е дошла на власт с това обещание.