Ралчев бе задържан преди три дни и привлечен като обвинявам след показания на негови клиенти. Те се оплакаха, че са му давали големи суми пари срещу лихва, но в последната половин година спрял да им изплаща дължимото и дори отказал да им върне внесените суми. Те дори заподозряха, че обирът е инсценировка, за да оправдае липсата на парите. Досега потърпевшите са водили само граждански дела срещу него, но не са могли да получат нищо, тъй като той се е освободил от всякаква собственост и е обявил фалит.

Сега 51-годишният бизнесмен е обвинен, че е упражнявал без разрешение банкови сделки и публично привличане на влогове в нарушение на Закона за кредитните институции, като е нанесъл щети в големи размери на няколко лица. Сумите правят около четвърт милион лева - 85 000 лв., 45 000 лв., 60 300 евро, 6000 лв., 12 000 долара и 4100 евро, предаде "Фокус".

Прокуратурата твърди, че Ралчев незаконно се е занимавал с това да събира пари на хората и да ги държи на влог. Лихвите варирали от 3,5% за три месеца до 14% за година.
Пред съда самият Ралчев се оправда, че всъщност те сами предлагали парите си, а той имал затруднения да им ги върне, тъй като дошла финансовата криза, цитира го БТА. Освен това заводът му за тръби в Трън също бил с финансови затруднения, тази година работил само 4 дни.

"Имаме активи, нямаме пари в брой", каза Ралчев и обясни, че бил готов да продава всичко, за да се издължи. И двете дружества, в които той има участие, според него имат активи за 4 млн. лева, съобщи БГНЕС.

Свидетели твърдят, че сестра му - Нели Ралчева, която е негов съдружник във фирмите, е напуснала страната.

За да остави Ралчев за постоянно в ареста, съдът се обоснова с това, че той незаконно е оперирал с парите на  62 души, списък на които беше представен от прокуратурата. Тези средства са се вкарвали в оборота на завода за тръби.
Не може да става дума за заем, защото само банките уговарят лихви, това е адекватната мярка за неотклонение, мотивираха се магистратите.

Защитниците на Ралчев заявиха, че решението на съда е абсурдно и ще обжалват. Те се аргументираха с това, че по закон има нарушение, ако има публично привличане на средства за повече от 30 лица. Според адвокатите обаче, списъкът няма автор и не е ясно как се е появил по делото. Това е просто изброяване на лица и няма никаква доказателствена стойност, настояха те.
Според тях, ако клиентът им е в ареста, това при всички случаи означава, че няма как да върне парите. Единственият начин това да стане, бил да работи или да успее да продаде активите си.

Съдът обаче прецени, че изборът на нов съвет на директорите на дружеството означава освобождаване от отговорност за Ралчев. Съдия Мими Петрова видимо се впечатли и от това, че единият от новите членове в него е чужденец. "Чужденец от Хърватска ще управлява българско дружество – хайде де!" възкликна тя. Според нея, ако поне един от двамата – Ралчев или сестра му, бяха останали в дружеството, това щеше да означава друго.

Криминална полиция вече не мисли в посока на това, че обирът е самоорганизиран, опроверга другите съмнения адвокатът на Ралчев Константин Симеонов.
"Заради всички неща, които Борислав Ралчев им показа, те се убедиха, че той няма участие в този обир и очевидно за пореден път неуловимата група или групи на лица, които обират трезори си е свършила работата в кавички", обясни той.
Защитникът разказа още, че тези, които са обрали трезора са си наели касетка там. Ралчев показал къде да се намери компютърът със записите от охранителните камери, посочил и книгите, където те са се разписвали, както и къде да намерят записи от посещенията на тяхната касетка, защото вечерта на обира крадците са били дегизирани.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.
Ако бъде осъден, Борислав Ралчев може да получи присъда от 5 до 10 години лишаване от свобода.

Последна актуализация в 18,15 ч.