"Става въпрос за разследване и Румен Петков много добре знае защо му е отнета визата. Бе му обяснено защо е направено това, тъй като не отговаря на условията за виза, аз лично говорих с него", заяви вчера дипломатът по bTV.

Депутатът от БСП и бивш министър на вътрешните работи обаче каза, че няма представа за какво разследване става дума и припомни, че си е извадил официални документи от прокуратурата и следствието, че срещу него не се води досъдебно производство.

"В посолството на САЩ бях поканен, за да обсъдим въпроса заради пръстовите отпечатъци за визата ми. Уорлик лъже, че се е срещал лично с мен, говорих с консула", разказа той по bTV тази сутрин, цитиран от БГНЕС. 
Петков обяснил на консула, че срещу него няма данни за криминално разследване и му е препоръчал да си проверят източниците. Петков твърди, че не знае какъв е мотивът да му отнемат визата, за което били осведомен с писмо.
"Недопустимо е един посланик на САЩ да подкрепя министър, който не е декларирал източниците на приходите си. Уорлик не си дава сметка за ситуацията", каза още Петков, визирайки вицепремиера Цветан Цветанов.

Депутатът попита дали посланикът е взимал наркотици някога в живота си и дали в определена компания на българското Черноморие е предлагал легализацията на лека дрога в страната.

По-късно обаче американският посланик Джеймс Уорлик за пореден път заяви, че визата е отнета заради текущо криминално разследване. Той каза това в присъствието на главния прокурор Борис Велчев, който коментира, че разследване в България срещу Петков няма, още повече, че той все още има депутатски имунитет.
Попитан дали разследване има в друга държава, Уорлик заяви, че няма да коментира текущи разследвания, предаде БТА.

Новината е актуализирана в 14 ч.