Така той коментира идеята на правителството да ореже болничните за първите 3 дни. Предложението предвижда работодателите да изплащат само 50% от надницата, вместо 70, както е сега. От НОИ смятат, че по този начин ще намалеят фалшивите болнични.

И бизнесът, и синдикатите обаче се обявиха против и заявиха, че така ще бъдат наказани истинските болни и това, което трябва да се направи, е да се засили контролът върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

След тези реакции днес Борисов обяви, че предлага отлагане на това намерение с месец-два, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, предаде Дарик радио.

Борисов обаче обясни, че хората трябва да знаят, че за последните години броят на болничните е нараснал с 60% и това е наложило подобно предложение.

"Така не може да се продължава, в Полша за това отнемат правата на лекаря. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов.

По думите му става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система, докато болниците имат над половин милиард дългове. Затова след Министерски съвет ще проведе още едно заседание със здравния, финансовия и вътрешния министър.

"В същото време, имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове", подчерта премиерът.

И даде пример - имало дори компании, в които има 105 000 дни болнични годишно, изплатени от държавата.

"Но ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви още Борисов, цитиран от "Фокус".

Управителят на НОИ Ивайло Иванов пък уточни точните цифри - за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година.

„Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични“, подчерта той.

По думите му във Великобритания, Франция, Австрия и почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване.

„България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, каза още Иванов.

Английският собственик на фирма в Ихтиман (за която вероятно говори и премиерът) разказал на шефа на НОИ, че само за района за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служителя, като само един лекар е издал 200.

Бизнесменът имал проблем с изпълнението на поръчките, които има за кожени седалки и кожени волани за известни фирми на автомобилната промишленост, и  е силно притеснен, "защото това нещо го няма в други държави".