Борисов отлага орязването на болнични, ще затяга контрола

Правим последен опит да направим специализирана лекарска комисия - да отиват и да проверяват болничните листове, заяви премиерът Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Борисов отлага орязването на болнични, ще затяга контрола | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как да не му вярваш, на БХуi. Тоя изобретява топлата вода, от всяка прозаична ситуация. Болничните! Какъв проблем!!! Какво чудо, неземно!!! Само, дето се пишат и подават електронно. И подробна информация за тях има само в НОИ и в НЗОК. При Работодателя отива само разпечатка, подадена от самодоволен наемен работник, който държи в другия си джоб, бордна карта за Испания. Но излиза, че от целия този интернет обмен, отговорен е този, който държи разпечатката. И се чуди, къде да си я завре. Другите имат някакви си електронни записи; Имат камара електронна информация, на мониторите си, респективно - на сървърите си. Но са НЕСПОСОБНИ да отнемат един лиценз - на нЕкой си корумпиран доктор. Т*шаци, уважаеми зрители

снимката Ким Чен Ир ли е?

На агент Буда не вярвам нито за една дума.Доказал е нееднократно,че не може да му се има доверие.

А идва нова година и хайде нов заем.Важи за управляващите.

Иска ли някой болничен? Айде в Гърция на почивка!

В България корупция по високите етажи на властта няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици. Тези и други басни и небивалици наговори вчера премиерът Бойко Борисов в пространно интервю по Нова ТВ. Премиерът най-напред смая водещите и зрителите с твърдението, че Румъния диша праха на България. Според него сме изпреварили румънците отдавна и във всяко едно отношение. Фактите обаче сочат, че румънската икономика произвежда годишно по 7200 евро на човек, а нашата само по 5700 евро. Безработните в северната ни съседка през януари са само 6.5%, у нас са 8.6%. Колкото до правосъдието и борбата с корупцията, докладите на Европейската комисия са повече от красноречиви. Румъния получава все повече похвали и шансът съвсем скоро да се раздели с унизителния мониторинг от ЕК е реален, а критиките към България не секват.Бог да прости България с премиер като дебел боико.

Даа, господин борисов определено е дезориентиран или не е добре психически и говори небивалици, може би защото е под натиска на фактите за дриймтимовете и калинките във властта. Това избива в изкривяване на ценностите и критериите за оценка на реалността, неговата реалност драстично се различава от обективната действителност. Към неговата диагноза може да добавим и гьонсуратлъка на партньора му Волен, който заяви, че у нас нямало корупция, а проекто-закона за борба с корупцията бил внесен от мнозинството за да угоди на Брюксел. Индивидите, които ни управляват са спрели да се развиват интелектуално някъде в края на 90-те години на миналия век. За жалост още си ги избираме от страх пред разнообразните катаклизми описвани от рекетьора, ако самия той не е във властта.

промени и сега и при засилен контрол.Въпросът със болничните листи и временната нетрудоспособност стои открит още от 1990 год.,въпреки многобройните промени в нормативната база на Държавното общественно осигуряване.Мога да гарантирам,че фалшиви болнични могат да се установят по малко от 10%.Останалите над 90% трудно могат да се докажат.Най-много да се увеличат конфликтите между проверявящите,лекарите,съсловието им .Пример - работещ,диспансеризиран от години хипертоник му дават 10 дни болничен за временна нетрудоспособност с високо кръвно налягане - ІІІ - та степен.Това се случва няколко пъти през годината за работещия.Как ще открият издаването на фалшив болничен.Джипито мери само кръвното налягани,разпитва пациента за състоянието му в минали периоди и в момента и му предписва домашно лечение и лекарства.Какво,проверяващите ще ходят всекидневно да мерят кръвното на болния в дома му ли?Това е една от основната диагноза която се записва в болничните листи. Как ще се установи фалшификацията?Казва ви го бивш служител в системата на Държавното общественно осигуряване с над 24 год.трудов стаж и всекидневно сблъсквал се с проверка на болнични листи,проверка по обжалвани болнични листи и от лекарите в НОИ и от други институции,от работодатели,от НЕЛК.Тъй,че нищо ново.Говори се ан блок наизус на база обобщени статистически данни,а не се анализират причините за увеличените болнични,субективни ли са,обективни ли са,и двете ли,подобрило ли се е или влошило общото здравословно състояние на активно работещите,диференциация на заболяванията,продължителността им.Абе ялова работа е всичко което смятат да правят.

Това правителство за пореден път доказва, че не може да управлява без да нарушава законите или интересите на хората. Проблема е, че никой не иска да прави реформи за да си стои на власт - парадокс? Общинските и държавни служители у нас са около 800 000. Ако средно всеки от тях има по един човек в семейството си, който гласува - приятел, гадже, родители, деца, зет, естествено кум.... то за ГЕРБ ще гласуват около 1 500 000. Останалите да го д*хат! Естествено, по-голямата част от тези служители са назначени без конкурс и не са адекватни за заеманите позиции за да са зависими от този, който ги държи на работа. Това си е чиста "диктатура на простотията и глупостта". Едва ли ще се отървем някога от това, но поне българите ще се научат на кой е тази държава и какво всъщност се случва. Спасението е в ръцете на всеки и не е чудно, че повечето избират терминалите на летище София. Тъжно, но факт.

Това, че болничните са нараснали, не означава автоматично, че са фалшиви. Болните са намаляват с профилактика. Какви профилактични мерки е предприела здравната система и работодателите (особено тези с многото болнични) през последните 6 г.?

Тъй наречения Боко е доста страхлива личност,когато срещне силно недоволство и отпор той свива байряка и става мек и загрижен.Затова бунтувайте се и защитавайте своите права.

Ами нали беше лошо в Гърция кършеше пръсти да не стане и у нас така....

Ние пенсионерите нямаме болнични. Ние не ощетяваме държавата, напротив тя ни ощетява - пенсиите на тавана се режат, тези пенсии не получават реално индексацията !!Защо не се вдига максималният осигурителен доход вече 3-та година. Когато няма ред и справедливост се търсят начини за заобикалки - болнични и т.н.

"Борисов обаче обясни, че хората трябва да знаят, че за последните години броят на болничните е нараснал с 60% и това е наложило подобно предложение. " - Значи ако болните нямат пари за лечение , ще станат по здрави ? При капитализма няма болни ! Умирайте !

Боко пак измисли "дървеното желязо" и го стовари върху хитреците, хукващи всеки петък към Гърция! Защото имало фирма, която разчитала на стотици хиляди болнични???!

По закон работодателя плаща първите 3 дни. Как тогава като си вземеш болничен в петък и хукнеш към Гърция за уикенда, как това ощетява държавата и НОЙ? Това би ощетило работодателя и той знае как да си пази интереса при такива злоупотреби.

Ето къде е заровено кучето: работодателят, който се чувства ощетен, предявява претенции да заплаща болничните на 50% от работната заплата. Не става въпрос за ощетяване на държавата, а на родните бизнесмени.

Това е магията на ББ. Абсолютно предсказуем е а хората харесват това. Пусне някой димката и докато зад завесата прокарват нещо друго народа е вторачил в пушека отпред. Идва ББ, оправя нещата и хората са хепи, че им се чува думата и че мъдри са си избрали нацепена батка, която хем бащински ги потупва по темето, хем ги слуша, хем и голям международен играч го раздава. Без него трева не никне даже. Тадааа. И така всеки път. I love this game!

Така трябва. Не хората пускат димката, а тя им се спуска нарочно от властта, че да не видят пожара и да не настъпи масова паника. За това е пушилката, а след туй идат специалистите и гасят всичко и всички що горят и пушат. Без паника. Всичко е под КОНТРОЛ!

Типично за Тиквата - първо предлагат някакви безумия след което Той се явява на бял кон и раздава справедливост.

Отскоро ползват Дончев за тази схема с белия кон, защото се усетиха, че и на най-тъпите вече взеха да се дразнят на батманските появявания на ББ. Но този път явно Дончев е в болничен а Лиляна Павлова не изглежда добре в прилепналия костюм с ушички.

що не вземете да го проверите тоя завод в Ихтиман, бе Боко?Може пък наистина да разболява хората, които работят в него!? И може с тези цени на лекарствата и с това здравеопазване, хората наистина да боледуват повече?Требе, значи, първо да се докаже, че болничните са неистински, а тогава да се дъвче другото...?! Ама това как да го разбере един гербер...?

Само да попитам.Като си болен задължително ли трябва да оздравяваш в България?

в бг не може да оздравееш,може само да се разболееш,дори въздуха е отровен и за бедни и богати

ТАЗИ МУТРА ОЩЕ ЛИ СЕ ПОДВИЗАВА КАТО МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ...КАК ГО ДОПУСКАТЕ БЪЛГАРИ,МОИ СЪНАРОДНИЦИ

Кои и колко хора могат да си позволят да ходят през петък в Гърция!? Защо отново трябва да наказвате всички почтени, всички болни, всички бедни и измъчени хорица на тази територия? Хванете тарикатите, хванете престъпниците и ги накажете тях! Но ако наблюденията Ви са от Народното събрание, признавам, че сте напълно прав.

Ами ако не ги накажат с болнични, то ще ни накажат, като с нашите данъци плащаме на някой пишман болен. Тарикатлъка в България е ненадминат.

Зададе ли се протест , тоя мухльо - премиер веднага дава на заден ход!Ами те профсъюзите ти хванаха цаката и ще те разиграват като циганска мечка!

А кога се скри в Правителствена болница при оставката, с оправдание за високо кръвно, не е ли пример за фалшиви болнични?

Тъй като работя в сферата на автоматизацията, още преди години се замислях до къде водят нейните безспорни ползи. На първо място е по-високата производителност, която води до свръхпроизводство. Един частен случай са множеството магазини или по-скоро молове, претъпкани с всякакви боклуци и финтифлюшки, които явно не могат да се продадат и дори след драстичнинамаления на цените. Работното време на хората обаче остава непроменено, въпреки вопиющата нужда от намаляване на произвежданите количества до размери, необходими за един нормален живот на обществото. Ето защо напредналите държави въведоха по-малко сумарно време на работната седмица, независимо от това, дали се намаляват работните часове за деня или броят на работните дни за седмица. Мисля, че Франция първа въведе съкратеното работно време. От това се пести енергия и други производствени разходи. Облекчава се и животът на населението, защото се освобождава време за разпускане и грижи за семейството. Ние като Ганьовци сме намерили "изход" от положението, като си осигуряваме болнични. Иначе ще рухнем, защото ако работиш на шевна машина или на конвейер колкото душа сака на работодателя, може и да не стигнеш до заветната пенсия. Така че моля, драги ми профсъюзи, депутати и правителство, НАМАЛЕТЕ РАБОТНАТА СЕДМИЦА! Започнете най-напред от официално (законово уреден) свободен ПЕТЪК СЛЕДОБЯД - така както преди години се започна със съботата, защото младите хора не знаят, че преди години събота беше пълен работен ден. Моля Ви от сърце и душа!

ДО БОЛКА Е ПРАВ ЗА БОЛНИЧНИТЕ !!!А ТОВА АКО ГО НАПРАВЯТ, ДА ОТНЕМАТ ПРАВАТА, БРАВО !!! БОЛНИЧНИ, ЛЕКАРИТЕ НЕ ДАВАТ ЗА ЧЕРНИ ОЧИ, А ЗА БАНКНОТИ !!!

Айде холан! Всичко друго е наред с държавицата ни, че Бойко се захванал с болничните листове. То - отвсякъде корупция, кражби, измами (със 6 броя апартаменти), рекет... Ама нашия - болничните ще намалява. Не се захваща с простащината герберска - а с болничните, Нашите хора окрадаха държавицата ни... ама болничните ни виновни.

Уелком то Булгариа хоу ар йу?

Нещастната Тиква само дебне от засада, преял и подпърдащ, да се включи в някоя лакърдийска тема като болнични, смяна на гуми летни -зимни, рязане на лентички, за да прави имидж и нито знае, нито се интересува как минава денят на един истински премиер в съвременна Европа- 10-12 часа в офиса приведен на книжа, договори, концесии - неща които чакат неговото мнение и подпис и които определят облика на държавата в близките 5-10 години . Да виждате нещо такова като нагласа в нашия ахмак?

Гледам, проблема не е в болничните, ами че "болните" ходят по Гърция, а не по мутренските хотели.

Ами нали тези болнични листове се регистритат някъде. Вземат се данните и на границата се проверява - щом някого го има в списъка - глоба. Е, няма да е чак така просто разбира се.

Още преди години, при социализма, в Чехословакия имаше не лекарски комисии, а обикновени служители, които, с информация от докторите, ходехе и проверяваха дали болните в отпуск са си вкъщи. Шом си болен - нямаш право да ходиш никъде - седиш си вкъщи. Толкова е просто да се направи и тук. Но едно е България, друго - Чехия. И преди , и сега. Ще ми правят лекарски комисии, ще им плащат високи заплати, като нещата може дас се решат просто.

И сега, поне от 17 години има действаща наредба, както и клаузи в закон /Кодекс за социално осигуряване/, според които всеки осигурител има право да проверява дали се спазва режима, указан в болничния лист. Какво пак щи измислят? Защо не са го спазвали и изпълнявали работодатели, защо сега реват? Или отново желаят някой друг да им върши работата, а те само да корпорират? И Бойко им приглася "компетентно".

Тази песен почва по следния начин двама цигани си говорят - убиха човека - Няяяма страшно Бойко е тук

Рибата се вмирисва от главата , а великият имитатор на снимката- фурболист, тенисист, генерал, премиер, мутричка се вмирисва откъм гъза по обясними причини- увеличен трафик на тонове биологично преработен суджук

Това е бащицата на нацията, краля слънце, Поклон пред този човечец

Така е,"айде"в Гърция. Причини много-от както Херойко властва,българите много забогатяха.И солидарно с гръцките братя,си харчат богатствата там.Пък и пътища,магистрали-хей къде е Гърция.... Почти няма"фалшив"болничен,освен по провинции,където още работят на хартия. Лекар в София,напр.,получава едни кинти за да издаде БЛ на лице,което няма общо с болест.В електронния журнал на доктора,има амбулаторен лист.Диагноза.Надлежно описано болно състояние.Нещо,като ОВИ от бележките на учениците.БЛ е издаден законно и в срок.След 5 дни успешно лечение,човекът напълно е оздравял.Иди доказвай,болен ли е бил,или да.Масова практика.И с 5 ЛКК комисии,такъв БЛ не може да се оспори.

,,болен...здрав носи,,...??? ,,болният народ, здравия герб носи...,,...но и отгоре на това не му вярват!!!на народа...!!!

Ами г-н. Борисов то рибата откъм главата се вмирисва. Всички държавни чиновници го правят това с Гърция. В частните фирми е на практика невъзможно. Включително и вие с министрите го правите. Не ходите на парламентарен контрол, на среща на Консултативния съвет за национална сигурност. Аз като самоусигуряващ се дори нямам право на болничен. Просто УВОЛНЕТЕ 60-70 процента от администрацията(те така и така нищо не правят) и ще спре точенето не само на здравната каса и на бюджета.

Спомням си случая за моя колежка,която лекарката я обвини,че симулира болест,за да си иде на село за Нова година и момичето,което беше на 20г. ходи няколко дни болно на работа,след което почина от вирусен менингит точно преди Нова година.

Бай хой започва нова пожарникарска акция: - една събота нямаше мачле и събра всички експерти по пътна безопасност. Обеща видими резултати с убитите по пътищата. Нещо такова да сте видели? - на 1 септември се създадоха хвърковати чети за събиране на учениците! Нещо такова да сте видели? - днес започва нова акция! Докторски гонки за фалшиви болнични! Резултатите са видими още от сега! - утре ....Сигурно нещо за пилотите......! СТИГА МИЛИЦИОНЕРЩИНА! Тиквата още сега да каже - Колко лева ще гушне от неизползван отпуск след сдаване на властта?

Бай хой започва нова пожарникарска акция: - една събота нямаше мачле и събра всички експерти по пътна безопасност. Обеща видими резултати с убитите по пътищата. Нещо такова да сте видели? - на 1 септември се създадоха хвърковати чети за събиране на учениците! Нещо такова да сте видели? - днес започва нова акция! Докторски гонки за фалшиви болнични! Резултатите са видими още от сега! - утре ....Сигурно нещо за пилотите......! СТИГА МИЛИЦИОНЕРЩИНА! Тиквата още сега да каже - Колко лева ще гушне от неизползван отпуск след сдаване на властта?

Основният дял на болничните е този болничен до 3 работни дни, т.е. това плащане се поема от работодателя и НОИ няма никакво отношение. За болничен от 10 и повече дни , издадени еднократно не става въпрос за симулиране, а за сериозно заболяване. Така че до 3 дни работниците си "почиват" на гърба на работодателя, който изцяло поема това плащане. Така че примиерът отново не е в час. Ако има нарастване на болничните над 10 и повече работни дни, това говори за сериозна заболеваемост сред българското население и мерките трябва да бъдат многостранни по отношение на въздуха, който то диша, храната, която консумира и т.н. и всички замърсители, които повлияват здравето, а не замърсяващи производства да намират благоприятна почва в българската земя, само защото някой се е облажил от това, а след това да се вменява вина на населението, че боледувало. Неработещите контролни органи по отношение факторите на жизнената среда са тези, които трябва да бъдат на ПРИЦЕЛ, ..Срамно и позорно е отношението на държавата към болните хора в БГ при положение, че няма населено място без да има превишение на допустимите норми на замърсенот, шум и т.н. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!

Значи предходната им временна мярка за борба с фалшивите болнични е била пълен провал?? Това ли ни казва Борисов? Или пък сумите платен за болнични стават по - големи с увеличението на осигурителни прагове, мин.заплата, осиг.праг. Ако ще ги смятаме в цифри си е нормално плащанията от страна на НОИ за болнични да "порастнат". Какво иска да ни каже тогава Борисов? А

Бай Хъб-сплескан, а на тебе като ти се доиграе мачлен или тенис може и без болничен, нали.

Поне да можеше да играе тоя тулуп- профан навсякъде- тенис, футбол, генерал, мутра, премиер....навсякъде имитатор. Фабрика за лайна

От другата година ще гладуват и боледуващите деца освен пенсионерите, защото родителите им ще взимат едва 50 % от мизерните си заплати за най-често срещания болничен за гледане на деца - 3-4 дни, който със сигурност е и един от най-често издаваните такива ...

като има празник държавните служители взимат болнични за цялата седмица г-н Борисов и хоп кой плаща работещия частник

Честита новата "ББ-ГЕРБ" ваксина против грип - "3-дена-болнични-50%-комбинирана", за която в комбинация с около 6 лева увеличение на пенсиите за 2018, сигурно ще им дадат новоучредена Нобелова награда за скоростно намаляване на населението на собствената си държава с иновативни средства ...

Защо се родих в африканско плене накоето много нагъл цар стана премиер след това гарда му стана премиер и излезе по нагъл лаком и алчен кога ли ще се появи някой атентатор да ни избави от хора като падишаха вожд султан цветанов цацаров и тнт

А защо не сте ги контролирали досега тези безсъвестни доктори ,нали това ви е работа? Защо покрай сухото да гори и мокрото?

А на 50% да намалят вноските към хазната няма ли да предложат? Защо ще наказват съвестните, понеже някой бил злоупотребявал. По тази логика всички да влязат в затвора за по няколко дни, та да решим проблема с престъпността.