Правителството прие днес проект за промени в Закона за местните данъци и такси.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова поясни, че според приетите промени се дава срок до 1 януари 2015 г. да се промени методиката за изчисляване на такса смет, така че тя да е на база количество отпадъци или на друга база, различна от стойността на имота.

Правителството одобри днес и проект за данъчни промени за превозните средства от догодина.

Сега такса смет в България масово се изчислява като промил от данъчната оценка на имотите. Така се плаща дори за производствени, офис и жилищни площи, които не се използват и на практика от тях не се изхвърлят боклуци.

Местните власти обаче твърдят, че не могат да изчислят таксата по друг начин и затова се възползват от законовата възможност по изключение да я смятат по данъчната оценка.

Обмудсманът: Незаконно се изчислява такса "смет"

Миналия месец националният омбудсман Константин Пенчев поиска от Върховния административен съд да се произнесе, дали сегашният начин на изчисляване на такса смет не е скрит имуществен данък.

Той е категоричен, че масовата практика на общините да определят размера на такса смет пропорционално на данъчната оценка на имота, е неправилна, незаконна и противоконституционна.

Пенчев припомни, че през 2011 г. Софийският административен съд се произнесе, че определянето на такса смет в столицата като процент от данъчната оценка на имота е незаконно. Но ВАС като втора, последна инстанция, го отмени и прие, че изчисляването на такса смет по този начин е законно.

Това лято обаче друг съдебен състав на ВАС по друго дело - за такса смет в Ловеч, постанови точно обратното - че изчисляването му като процент от данъчната оценка на имота е скрит имуществен налог, който е незаконен и противоконституционен.

"Очевидно по въпроса има две противоречиви съдебни решения, което е недопустимо, и затова поисках всички съдии от ВАС да се произнесат по него", обясни Пенчев.

От години бизнесът също настоява да плаща на общините за събирането и изхвърлянето на отпадъците според реалните количества.

Кабинета "Борисов" също обмисляше да промени такса "смет" -  да се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота. Мотивът им бе, че това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.

Междувременно Столична община съобщи, че започва проверки и ще налага глоби на гражданите, които са декларирали повече от едно основно жилище, за да ползват данъчното облекчение от 50%.