Публикуваното днес решение на тричленния състав на ВАС е подписано с особено мнение на един от съдиите, съобщи БТА.

През август Административният съд в София постанови, че столичната община определя по незаконен начин такса "смет", но тогава кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще обжалва решението на съда.
Таксата в София се определя на базата на данъчната оценка на имота. В закона за местните данъци и такси обаче се казва, че тя трябва да се определя на базата на изхвърленото количество отпадък, а само когато то не може да се установи, общините имат право да ползват отчетна или данъчна оценка на имотите. Така начисляването на таксата на базата на количеството отпадък остана само пожелание в закона, което не бе приложено в нито една община.

"Столичният общински съвет действа по изключението в закона, а не по правилото, без да изложи мотиви защо го прави", решиха тогава магистратите.

Колегите им на по-горната инстанция обаче постановиха друго. Според тях макар и в Закона за местни данъци и такси основен критерий да е количеството генерирани отпадъци при заплащането на таксата, законът допуска и норма според която, ако количеството не може да се установи, размерът на таксата да се определя на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

"В случая се касае за голям град с многоетажно жилищно строителство, като Столичният общински съвет и администрацията на Столична община периодично са изследвали възможностите за определяне на размера на такса битови отпадъци за гражданите и жилищните имоти на предприятията въз основа на всички посочени в закона методи", се посочва в съдебно решение.

Съдът е приел още, че предвид установената обективната технологична невъзможност да се определи количеството битови отпадъци, произвеждани в имотите на гражданите и жилищните имоти на предприятията, и липсата на реално осъществима алтернатива на способа за определяне на такса битови отпадъци, атакуваната норма не само не противоречи, а напълно съответства на правилата на закона. Според съдиите определената такса е разходооправдана.

Те приемат също така, че предложението за определянето на размера на таксата за битови отпадъци е публикувано в интернет-страницата на съвета в рамките на определения от закона срок.

Решението не подлежи на обжалване.

През юли Комисията за защита от дискриминация реши, че определянето на такса "смет" в София е дискриминационно.